Mnoge zdravstvene tegobe i promjene u organizmu trenutne su i nisu opasne po naše zdravlje. Ipak, prema tvrdnjama ljekara, neke pojave nikako ne bismo trebali ignorisati, jer nas mogu ozbiljno ugroziti.

Ljekari su sastavili listu koje tegobe i simtome treba shvatiti ozbiljno i zatražiti ljekarsku pomoć.

"Hrapav" glas

Ukoliko hrapav glas traje duže od tri sedmice, to može biti znak vraćanja kiseline iz stomaka do jednjaka, a to iritira grlo. Hrapav glas može da bude i rani simptom karcinoma grla.

Utrnulost

Osjećaj kao da vas neko bocka iglama po jednoj ruci, koji traje duže od pola sata i praćen je vrtoglavicom ili mučninom, može da bude simptom infarkta.

Glavobolja

Jaka glavobolja, koja se javlja iznenada, može da bude znak krvarenja u mozgu, pucanja krvnih sudova, moždanog udara ili meningitisa.

Znojenje

Osim ako niste u menopauzi, iznenadno i pretjerano znojenje tokom noći nije normalna pojava i može da bude simptom karcinoma crijeva, limfoma ili leukemije.

Bol u vilici

Ne manifestira se infarkt uvijek bolom u prsima. U nekim slučajevima, bol u vilici i vratu može da bude simptom, zajedno sa mučninom i umorom.

Modrice

Modrice su potpuno bezopasne u većini slučajeva, ali ako se lako stvaraju i ne možete da ih povežete ni sa čim, mogu da budu znak manjka vitamina K ili C, leukemije i bolesti jetre.

Nokti

Plave nijanse na noktima mogu da pokažu da nemate dovoljno kisika, ili da imate problema sa srcem ili plućima. S druge strane, blijedi nokti mogu ukazivati na anemiju, probleme sa srcem ili jetrom.

Svjetlost

Ako se bljeskovi svjetlosti jave iznenada, trebali biste što prije otići kod oftalmologa. Moguće je da postoji oštećenje na mrežnjači, a ako se ne reaguje na vrijeme može da dođe do trajnog gubitka vida.

Otekli ste

Otekle usne ponekad su znak anafilaktičkog šoka, najsmrtonosnije alergijske reakcije. Zbog toga što oticanje usana i jezika može da zatvori disajne puteve, potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć.

Rukopis

Promjena rukopisa (sitniji, krupniji) može da bude znak neurološkog problema, poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, pa čak i tumora mozga.

Gubitak apetita

Gubitak apetita može da bude rani znak raka jajnika, posebno ako se uz to još javljaju nadutost, bol u karlici i problemi sa mokraćnom bešikom.

Kašalj

Ako stalno kašljete tokom noći, a pritom se ne oporavljate od neke prehlade i nemate astmu, to može da bude rani znak srčanih problema. Moguće je da se tečnost nakuplja u plućima, a kada ležite duže vrijeme, iritira vas da kašljete.

Govor

Otežan govor ili "miješanje" riječi može da bude znak moždanog udara. Uz to, simptomi koji mogu da se jave su "padanje" jedne strane lica, utrnulost jedne strane tijela i jaka glavobolja.

Bol u pupku

Ukoliko bol u pupku ne prestaje ni nakon nekoliko sati, to može biti znak upale slijepog crijeva, upale žuči, opstrukcije crijeva ili čira.