navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mnogima je omiljen

Šta se događa u tijelu kad jedete previše hljeba

Malo ko ne voli hljeb, ali koliko je previše ovog peciva?

Objavljeno: 12.05.2021. u 10:09
get url
text

Hljeb je obično namirnica koja se prva izbacuje iz prehrane kada krenemo s dijetom.

Čak i ako ne pokušavate smršati moguće je da jedete previše hljeba, a ovo su nuspojave koje bi to moglo izazvati.

Bit ćete gladniji

U ovom slučaju bitno je koji hljeb jedete. Naime, on je bogat ugljikohidratima, a bijeli hljeb ima posebno visok glikemijski indeks.
Jedna studija pokazala je kako hrana s visokim glikemijskim indeksom može još pogoršati osjećaj gladi i poticati prejedanje, što nije nešto što želite raditi nakon što se pojeli puno hljeba.

Nagli rast šećera u krvi

Ako pojedete puno hljeba, to može rezultirati naglim porastom šećera u krvi. Važno je imati na umu da takvi česti skokovi mogu doprinijeti riziku od dijabetesa tipa 2.

- Bijeli hljeb je od rafiniranog zrna i visoki glikemijski indeks može dovesti do rasta šećera u krvi - kazala je dijetetičarka Lori Zanini.

Debljate se

Osim što hljeb može dovesti do prejedanja i žudnji koje mogu uzrokovati da dobijete nekoliko kilograma, bijeli hljeb nema vlakana i nutrijenata. To znači da ga tijelo brzo probavlja i da ne dobijate vlakna koja su bitna za organizam kako biste duže ostali siti. Umjesto toga ste nakon bijelog hljeba brzo gladni i unosite više kalorija.

Zatvor

Još jedna loša strana unošenja premalo vlakana u organizam je zatvor. Problemi s probavom mogli bi doći uz konzumiranje previše bijelog hljeba.

Nadutost

Bijeli hljeb može biti prepun natrija, a to je posebno loše ako pojedete nekoliko kriški odjednom. Posebno bogat natrijem je hljeb koji poslužuju u restoranima. Konzumiranje toliko soli može dovesti do nadutosti što može biti prilično neugodno i bolno, piše Eat This.