open-navfaktor-logo
search
Zastupnici u čudu
Šta se događa na sjednici Zastupničkog doma FBiH, pauzu tražili iz SBiH, a potom iz NiP-a
U prvom dijelu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je dnevni red, da se po hitom postupku razmatra Prijedlog budžeta FBiH za 2023. godinu. U drugom dijelu sjednice, nakon jednosatne pauze za ručak trebalo je da se raspravlja o budžetu, međutim to se nije dogodilo.
25.01.2023. u 15:19
get url
text
Zastupnički dom FBiH

U povratku sa pauze zastupnik Admir Čavalić (SBiH) je odmah zatražio pauzu od pola sata, što im je po Poslovniku dozvoljeno. Po isteku pauze, umjesto da Čavalić obrazloži razloge pauze, predsjedavajuća Zastupničkog doma Mirjana Marinković-Lepić dala je riječ zastupniku Adnanu Deliću (NiP) koji je zatražio pauzu od 30 minuta.

"Možda moraju čestitati šefu"

- Ne znamo šta se događa. To je nešto među njima. Da li trguju nešto u vezi s amandmanima jer je mnogo amandmana na Prijedlog budžeta, ne znam. Uglavnom nemaju smisla ove pauze. Cijeli dan smo po hodnicima - rekao nam je zastupnik Fahrudin Skopljak (SDA) i našalio se: 

- Možda su sada ovi iz NiP-a tražili pauzu da čestitaju šefu (Elmedin Konaković) što je imenovan za ministra vanjskih poslova. Možda mu moraju čestitati.

Ni zastupnik Adnan Efendić (SDA) nije znao čemu ove pauze pred raspravu o budžetu za 2023. godinu.

Potom je nastavljena sjednica bez da se utvrdi kvorum, pa je zastupnik Mahir Mešalić (DF) zatražio utvrđivaje kvoruma i obrazloženje za silne pauze koje su se tražile. 

Adnan Delić se nije vratio na sjednicu

Čavalić je pojasnio kako su ispred kluba (SBiH) tražili pauzu zbog amandmana, da se usaglase. 

Delić se nije vratio u salu pa je predsjedavajuća tražila da ga pozovu na telefon da dođe na sjednicu. 

Iz NIP-a su kazali kako je Delić hitno morao izaći te dodali da su i oni tražili pauzu zbog amandmana. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.