open-navfaktor-logo
search
Aktivnosti kao 1991. i 1992.
Šta se dešava u Vlasenici: Salkić upozorava na neprihvatljiv pritisak policije RS-a na Bošnjake
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas, 5. februara 2022. godine, reagujući na dešavanja u Vlasenici i optuživanje pripadnika Policijske stanice Vlasenica bošnjačke nacionalnosti da pozivaju na rat, da ove aktivnosti podsjećaju na one sa kraja 1991. i početka 1992. godine kada su se Bošnjaci optuživali za sve i svašta, nakon čega je uslijedio progon Bošnjaka, odvođenje u logore, silovanja i u konačnici genocid nad Bošnjacima.
05.02.2022. u 14:51
get url
text

- Ove aktivnosti podsjećaju na one sa kraja 1991. i početka 1992. godine kada su se Bošnjaci optuživali za sve i svašta. Nakon toga je uslijedio progon Bošnjaka, odvođenje u logore, silovanja i u konačnici genocid nad Bošnjacima - kazao je Salkić.

Dodao je da nikada ne smijemo izgubiti iz vida da je presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu utvrđeno da su dijelovi policije entiteta RS presuđeni da su počinili genocid nad muslimanima – Bošnjacima stanovnicima "sigurne zone" UN-a Srebrenica.

- Također, treba znati da su u Prijedoru najteže zločine nad Bošnjacima i Hrvatima počinili pripadnici policije entiteta RS, kao i u mnogim drugim mjestima.
Na postrojavanju SAJ MUP-a entiteta 9. januara u Banjoj Luci pripadnici ove jedinice javno su pjevali pjesmu koja širi vjersku i nacionalnu mržnju, pozivajući na mržnju svega što nije srpsko pravoslavno. U Vlasenici je 1992. godine upravo u policijskoj stanici vršeno mučenje i ubijanje Bošnjaka nakon čega su preživjeli odvođeni u zloglasni logor Sušica, gdje je mučeno, silovano i ubijeno na stotine logoraša bošnjačke nacionalnosti - naveo je Salkić.

Ovakvo ponašanje entitetske policije, dodaje Salkić, predstavlja klasičan primjer pritiska i zastrašivanja Bošnjaka Vlasenice i Podrinja kako bi ponovo napustili svoja ognjišta.

- Politika bosanskih Srba u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, uključujući i ove aktivnosti MUP-a, ima za cilj radikalizaciju Bošnjaka radi opravdavanja svojih budućih aktivnosti usmjerenih protiv države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Bošnjaci trebaju biti svjesni ovih provokacija, namjera i okruženja, na njih ne treba odgovarati ishitreno. Naša je obaveza da budemo budni i svjesni aktivnosti u okruženju i u skladu sa tim da se odgovorno ponašamo - kazao je potpredsjednik RS-a.

Salkić je dalje istaknuo da u Vlasenici MUP entiteta ima za istraživati na desetke onih koji su na različite načine učestvovali u zločinima nad Bošnjacima 1992. godine i pozvao ih da dokumentuju te zločine i da to prosljeđuju nadležnim organima.

- Ova haranga i pritisak na Bošnjake Vlasenice ima i svoju vezu sa trenutnim suđenjem pred Sudom Bosne i Hercegovine osumnjičenim za ratne zločine nad Bošnjacima 1992.godine u Vlasenici. Cilj je i na ovaj način zastrašiti Bošnjake i spriječiti ih da svjedoče i govore istinu o zločinima iz 1992. godine. Obaveza je Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine da pruže adekvatnu i vjerodostojnu zaštitu svjedocima u ovom, ali i svim drugim slučajevima - kazao je salkić.

Također je kazao da "ove aktivnosti objektiviziraju naš osjećaj da Bošnjaci ne mogu imati povjerenje u nepristrasno ponašanje entitetskog MUP-a".

- Naše nepovjerenje u entitetsku policiju raste iz dana u dan i tome policija svojim postupanjem aktivno i ciljano doprinosi. Zbog toga pozivam nadležne državne agencije OSA-u i SIPA-u da se uključe i prate aktivnosti entitetske policije koje su bez ikakve sumnje tendeciozne sa namjerom zastrašivanja Bošnjaka - istaknuo je Salkić, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS-a.

Naime, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač sinoć je medijima u manjem entitetu kazao kako "MUP Republike Srpske vrši provjere o eventualnom učešću pripadnika Policijske stanice Vlasenica bošnjačke nacionalnosti koji pozivaju na rat i ispituju raspoloženje bošnjačkog stanovništva sa namjerom organizovanja i naoružanja određenih grupa za borbeno djelovanje".

Srna je, naime, prenijela izjave predstavnika tzv. organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, a koji su upozorili "na ratnohuškačke snimke probošnjačkih nacionalista koji su uznemirili stanovnike Vlasenice jer otvoreno provociraju incidentne situacije u ovom mjestu, ali i u regiji Birač".

Radomirka Duvnjak iz Odbora za traženje nestalih RS-a rekla je da se radi "o okupljanju bošnjačkih ratnih huškača 19. decembra prošle godine u Cerskoj i Vlasenici radi posjete Muratu Avdiću i Aliji Redžiću iz Zenice, pripadnicima Armije BiH i dobitnicima Zlatnog ljiljana za zlodjela koja su činili prema Srbima u prethodnom ratu".

Optužila ih je da su "u vjerskom objektu u Cerskoj održali ratnohuškački govor, navodeći da je bošnjačko stanovništvo spremno pružiti i oružani otpor, da bi spriječili navodno rušenje ustavnog poretka BiH".

- Istoga dana, u Vlasenici, na groblju "Rakita", održali su slične govore, a pored Avdića i Redžića istakao se i još jedan tzv. "zlatni ljiljan", Samir Okić. Imenovani je na podmukao i krajnje perfidan način, kroz otvoreni govor mržnje prema Srbima, iznosio niz neargumentovanih laži, podstičući međuetničke tenzije - navela je Duvnjak na konferenciji za novinare.

Srna je prenijela i izjavu predsjednik Općinske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS-a Nade Ninić koja je izjavila da su "zabrinuti i ogorčeni zbog toga što su pripadnici bošnjačkog naroda objavili te ratnohuškačke snimke na YouTube kanalu, a usmjereni su na narušavanje odnosa Bošnjaka i Srba".

- Akteri su prvenstveno pripadnici Policijske stanice Vlasenica bošnjačke nacionalnosti - Muamer Ferhatović, kao organizator i predvodnik, uz učešće Rašida Zekića i Elvira Patkovića, te ostalih pripadnika policije bošnjačke nacionalnosti u Vlasenici - navela je Ninić na konferenciji za novinare.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.