Sarajevo

Šta se dešava sa šestorkom: Nakon DF-a i Hadžibajrićev NBL se povlači iz Vlade KS?

Objavljeno: 12.12.2018. u 22:59 Autor: M. R.

Ibrahim Hadžibajrić i NBL navodno žele mijenjati ministarsko mjesto za direktorske pozicije u pojedinim javnim preduzećima 

FOTO: Jasmin Brutus

Delegacije šest stranaka koje bi trebale činiti buduću vlast u Kantonu Sarajevo (SDP, DF, Naša stranka, Narod i pravda, SBB i NBL) večeras su na sastanku u Sarajevu finalizirali pregovore o raspodjeli resora unutar Vlade KS.

Prema nezvaničnim informacijama, SDP BiH dobio je tri ministarstva: Ministarstvo pravde, Ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo saobraćaja, dok je Našoj stranci pripalo Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Stranka Narod i pravda trebala bi dobiti Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede, a SBB Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za boračka pitanja.

Demokratska fronta trebala bi dobiti Ministarstvo zdravstva. Međutim, kako saznajemo, upravo je ovaj resor bio jedno od pitanja na kojem su se tokom pregovora najviše "lomila koplja" između šest stranaka. Naime, Ministarstvo zdravstva trebalo je u prvobitnoj raspodjeli pripasti Našoj stranci, koja je za mjesto ministra delegirala svog člana Benjamina Bejtovića. U međuvremenu su navodno neki zagovarali opciju da novi kantonalni ministar zdravstva treba biti Rusmir Mesihović, bivši federalni ministar zdravstva i bivši direktor KCUS-a, zbog čega je došlo do neslaganja unutar šestorke pa su u srijedu tokom pregovora predstavnici DF-a i Naše stranke navodno i napuštali sastanke.

Prema informaciji koju smo dobili od Milana Dunovića (DF), Demokratska fronta odrekla se svih pozicija u izvršnoj vlasti u korist SDP-a i Naše stranke "u cilju očuvanja bh. bloka". Ipak, nakon okončanja pregovora u srijedu uveče, Dnevni avaz je objavio da iako je Dunović kazao da se DF odriče svih resora, to ipak nije potvrđeno, već se čeka odluka stranačkih organa.

Problemi su se pojavili i sa NBL-om Ibrahima Hadžibajrića, kojem je pripalo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih. Spekuliše se ipak da bi NBL mogao taj resor prepustiti Konakovićevoj stranci, a zauzvrat dobiti direktorske pozicije u određenim javnim preduzećima i institucijama. Ovu informaciju pokušali smo provjeriti kod Ibrahima Hadžibajrića, ali on nije odgovorio na naše pozive.

Šest stranaka bi sutra do kraja dana trebale objaviti imena ministara u novoj Vladi Kantona Sarajevo.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije