Problem je nastao kada je Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine objavio da Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Sarajevo nema akreditaciju za inspekciju respiratora.

VEZANI TEKST - Dok traje "rat" državne agencije i Verlaba: Obustavljena verifikacija respiratora

FUCZ je prije nekoliko dana uputio dopis Institutu za akreditiranje BiH (BATA), Institutu za mjeriteljstvo BiH i Federalnom zavodu za mjeriteljstvo da se oni odrede o tome ima li Verlab svu potrebnu dokumentaciju za verifikaciju respiratora, ukupno njih 100 koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

- Zasad smo odgovor jedino dobili iz Instituta za mjeriteljstvo u kojem se jasno tvrdi da Verlab ima validnu akreditaciju za verifikaciju respiratora. Čekamo još dva odgovora i bila bi sretna okolnost da ne bude razlika u njihovim stavovima. Ukoliko se to, pak, desi, onda ćemo morati konsultovati pravnike jer nadležnosti u tumačenju mjeriteljstva u FBiH nisu baš najjasnije uređene – kaže Kadribegović.

Iako je verifikacija respiratora zbog čije se nabavke vodi istraga u Tužilaštvu BiH stopirana do daljnjeg, njihova instalacija se nastavlja. To rade ekipe beogradske firme Profesional Medic, odnosno njihove sestrinske sarajevske kompanije Dre Medical.

VEZANI TEKST - Medak: Verlab nema akreditaciju za inspekciju respiratora

- Nakon Tuzle i Sarajeva danas će u Kantonalnoj bolnici Zenica biti instalirano 12 aparata. Ako se oduži ovaj postupak provjere akreditacije Verlaba, lako se može desiti da instaliramo svih 100 uređaja i onda ponovo čekamo – ističe Kadribegović.

S druge strane, u Verlabu ističu da su oni spremni odmah početi verifikaciju, ali to ne mogu bez poziva FUCZ-a.

- Imamo ugovor s FUCZ-om i samo čekamo njihov poziv. Naše ekipe su spremne, radnici koji su bili u izolaciji su u pogonu i nemamo nikakvih prepreka da počnemo raditi. Ništa nije do nas – kaže Almir Badnjević, direktor Verlaba.

VEZANI TEKST - Verlab odgovorio Medaku: Da nismo akreditirani ne bismo ni dobili posao od FUCZ-a

Svih ovih dana Verlab obavlja poslove verifikacije medicinskih aparata po zdravstvenim ustanovama širom FBiH.

- Tako smo jučer po ranije sklopljenom ugovoru obavili verifikaciju određenih aparata u KB Zenica, prije toga u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Imamo odlične odnose sa KCUS-om i generalnom direktoricom prof. dr. Sebijom Izetbegović. U FBiH jedino ne radimo u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Ponavljam, čim dobijemo poziv iz FUCZ-a, naše ekipe će odmah biti na traženoj lokaciji i uraditi verifikaciju respiratora – naglasio je Badnjević.