open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Šta se dešava na UKC-u RS-a: Tragični niz samoubistava pacijenata se nastavlja, iako nadležni tvrde da čine sve
Peti slučaj samoubistva pacijenta skokom sa zgrade UKC-a RS-a u banjalučkom naselju Paprikovac šokirao je javnost, a iako su još proljetos u ovoj zdravstvenoj ustanovi poboljšali tehničke mjere sigurnosti, u smislu zatvaranja prozora u sobama, tragični niz se nastavio.
04.10.2021. u 15:29
get url
text

Svi pacijenti koji su ove godine počinili samoubistvo bili su hospitalizirani na Covid-odjeljenjima.

Početkom maja ove godine, nakon trećeg samoubistva pacijenta, iz UKC-a RS-a su podesili mehanizam za otvaranje prozora isključivo na kip u sobama pacijenata.

VEZANI TEKST - Peti slučaj ove godine: Žena poginula nakon skoka s petog sprata UKC-a RS-a

Međutim, uslijedili su novi tragični slučajevi, a posljednji jutros u 4.15 sati kada je pacijentica A. H. (46) skočila kroz prozor petog sprata Covid-odjeljenja, te na mjestu ostala mrtva.

Šef Covid-odjela na petom spratu Renata Tamburić kazala je danas da se posljednje samoubistvo desilo iz prostorije koju koristi medicinsko osoblje.

- To je jedina prostorija u kojem prozori nisu zatvoreni. Ovo je težak događaj i za porodicu i za nas koji smo učestvovali u njenom liječenju - dodala je Tamburić.

Ona je navela i da je pacijentica bila teško bolesna od karcinoma i pritom oboljela od COVID-19 sa obostranom upalom pluća, a da je sinoć, u toku noći, nastupilo dodatno pogoršanje njenog stanja i da je odmah pozvan doktor, a da je "u tih pet minuta došlo do nemilog događaja".

- To se dogodilo u tom periodu koliko je doktoru trebalo da obuče zaštitini mantil i stavi masku. Ona je u tom momentu našla prostor kako da to učini - rekla je Tamburić.

Podvukla je i da se u sobama za pacijente ne mogu otvoriti prozori, osim na kip.

Dodala je i da su svakodnevno u dežurstvu na Covid-odjeljenjima dvoje specijalista i dva specijalizanta, te osam medicinskih sestara.

VEZANI TEKST - Nakon niza samoubistava pacijenata: PDP traži ostavku direktora UKC-a Vlade Đajića

Generalni direktor UKC-a RS-a Vlado Đajić je rekao da se ne može osigurati zdravstveni radnik pored svakog pacijenta.

- Imamo 1.500 pacijenata i ne možemo osigurati zdravstvenog radnika pored svakog od njih. Preduzeli smo sve, svaki dan su tu psihijatri, psiholozi, ljekari, sestre, zatvorili smo prozore, otvaramo ih samo na kip… Ako pratimo i svjetske podatke, to se svugdje dešava u svijetu posebno kod pacijenata koji imaju dodatne fobije i strah, ne znaju kakav će biti ishod liječenja - rekao je Đajić.

Načelnica Klinika za psihijatriju Neda Zivlak-Radulović ocijenila je da koronavirus utječe i na mozak, te da svakodnevno dijagnostikuju stanja moždanih sindroma čiji je uzrok COVID-19 te druga udružena oboljenja. Poduvkla je da se svakodnevno rade procjene pacijenata i pruža podrška kako njima i njihovim porodicama, tako i zdravstenim radnicima.

Klinički psiholog Svjetlana Savić je navela da je svaki dan jedan psiholog dežurni i da je na usluzi pacijentima.

- Radimo sve što je moguće da se takve situacije spriječe ili preveniraju. Ali ovo je nešto iznenadno, nepredviđeno, mimo svega onoga što mi radimo - dodala je Zivlak-Radulović.

Podsjećamo, prije deset dana, 24. septembra, Banjalučanin S. N. (75) ubio se skočivši sa balkona prvog sprata Covid-odjeljenja UKC-a RS-a u Banjoj Luci.

Također, 3. maja pacijent O. S. (78) iz Čelinca skočio je kroz prozor sa petog sprata zgrade UKC-a u Banjoj Luci, te na mjestu preminuo, dok je 19. aprila Lj. B. (52) skočio kroz prozor sa šestog sprata Covid-odjeljenja, a 12. aprila V. K. (53) iz Prnjavora skočila je kroz prozor svoje bolesničke sobe sa trećeg sprata Covid-odjeljenja.

Slučajevi samoubistava pacijenata UKC-a RS-a događali su se i prošle, ali i ranijih godina.

Tako je u novembru 2020. godine pedesetšestogodišnja S. D. skočila sa drugog sprata zgrade UKC-a i preminula nakon pada u atrij.

Također, u decembru 2019. godine P. S. (56) počinio je samoubistvo skokom sa četvrtog sprata prozora svoje bolesničke sobe, a bio je hospitaliziran na Klinici za plućne bolesti.

U septembru 2016. godine S. M. (30) iz Banje Luke ubila se skokom sa šestog sprata sprata zgrade UKC-a, a gdje je primljena nakon što je pokušala da se otruje sirćetnom kiselinom, dok je u aprilu 2015. godine J. P. (79) skočio sa četvrtog sprata Klinike za bolesti uha, grla i nosa gdje se liječio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.