open-navfaktor-logo
search
Zašto nema reakcija
Šta rušitelj države Dodik dobija u plinskom trouglu Rusija - EU - BiH?
Samo naivni mogu misliti da je Milorad Dodik u nervnom rastrojstvu što za posljedicu ima njegova nastojanja da od bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska napravi državu u državi i tako i Zapad uvjeri kako je Bosna i Hercegovina besmislena.  
19.10.2021. u 07:47
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Nećemo se povući pred prijetnjama, vjerujemo da muslimani mogu nešto paravojno da učine

Njegova ofanziva, svakodnevni udari na ustavno-pravni poredak države BiH ne smiju se nikako shvatiti olako, kao da je u pitanju neko ko je u političkom hropcu. Za razliku od svih ranijih bombastičnih najava o referendumima, otcjepljenjima, blokiranju institucija..., Dodik sada ima jak vjetar u leđa, "braću" Ruse.

Mada će opozicija iz RS-a kazati kako Kremlj ne podržava radikalne poteze Dodika, u to je teško povjerovati. Dodik svoju šansu, manaverski prostor za secesiju vidi, između ostalog, i u trouglu Rusija - Evropska unija - Bosna i Hercegovina.

Naime, Rusija ograničenom isporukom plina i najavom njegovog poskupljenja ucjenjuje Evropsku uniju koja je koliko snažan ekonomski prostor toliko zbog različitih interesa nemoćan politički faktor u globalnoj igri, pa i njenom neposrednom komšiluku. 

VEZANI TEKST - Rusija najavila: Moguća je nova velika plinska kriza u Evropi

Vladimir Čižov, stalni predstavnik Rusije u Evropskoj uniji, nedavno je za Financial Times kazao kako je predsjednik Rusije Vladimir Putin "savjetovao" Gazprom da bude fleksibilniji u vezi s isporukom plina poslavši znakovitu poruku.

- Promijenite protivnika u partnera i stvari će se lakše riješiti... Kad EU pronađe dovoljno političke volje da to učini, znat će gdje nas mogu pronaći - kazao je Čižov.

Znaju Rusi šta govore, EU domaćom proizvodnjom pokriva tek nešto više od deset posto potreba za prirodnim plinom i zato su njihove oči uprte u Moskvu. Zbog toga bi se mogla utupjeti svakako upitna oštrica politike EU-a prema najavama raspada BiH.

VEZANI TEKST - Dodik: Dobro je što je Ashdown upokojen, a u Predsjedništvu BiH pravim veselje uz pjesmu "Nema te više, Alija"

Uostalom, Dodik je nedavno izjavio, sigurno ne slučajno, da ne vjeruje da će Evropska unija donijeti sankcije njemu i RS-u. Još je naglasio kako bi sedam zemalja EU-a podržalo nezavisni RS. Stigao je demanti iz EU-a, ali ostaje sumnja da li iza njega stoji cijela evropska porodica.

Svaka politička akcija, pogotovo Dodikova ovako brutalna i opasna po opstojnost BiH zahtijeva hitan, jednako snažan diplomatsko-ekonomski protivudar. U suprotnom, Dodik će biti uvjereniji da je na "pravom putu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.