open-navfaktor-logo
search
Pripravnost
Šta radi NATO u istočnoj Evropi: Zemlje članice šalju dodatne trupe i borbene avione
Zemlje saveznice u NATO-u stavljaju snage u pripravnost i šalju dodatne brodove i borbene avione u istočnu Evropu jačajući tako svoje snage i odbranu dok Rusija istovremeno jača svoje vojno prisustvo na granici s Ukrajinom.
24.01.2022. u 11:10
get url
text

Proteklih dana brojni saveznici u NATO-u su najavili slanje dodatnih snaga na područje istočne Evrope.

Danska šalje fregatu na Baltičko more i sprema se rasporediti četiri borbena aviona F-16 u Litvaniju kao podršku dugotrajnoj NATO-ovoj misiji zračne policije u regionu.

VEZANI TEKST - Blinken: Ako samo još jedna jedinica uđe u Ukrajinu na agresivan način, imat ćete odgovor

Španija šalje brodove koji se pridružuju pomorskim snagama NATO-a i razmatra slanje borbenih aviona u Bugarsku.

Francuska je izrazila spremnost da pošalje trupe u Rumuniju pod komandom NATO-a.

Holandija će poslati dva borbena aviona F-35 u Bugarsku, koji će tamo biti od aprila, kako bi podržala NATO-ove aktivnosti zračne policije u regionu te stavlja brod i kopnene jedinice u pripravnost u sklopu NATO-ovih snaga za reagovanje.

Sjedinjene Američke Države su stavile do znanja da razmatraju povećanje svog vojnog prisustva u istočnom bloku zemalja NATO saveza.

- Pozdravljam aktivnosti saveznika koji daju dodatne snage NATO-u. NATO će nastaviti preduzimati sve neophodne mjere za zaštitu i odbranu svih saveznika, uključujući i jačanje istočnog dijela Alijanse. Uvijek ćemo odgovoriti na svako pogoršanje našeg sigurnosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane - izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

VEZANI TEKST - I Velika Britanija počela s povlačenjem diplomata iz Ukrajine

Kao odgovor na rusku ilegalnu aneksiju Krima 2014. godine, NATO je povećao svoje prisustvo u istočnom dijelu Alijanse, uključujući četiri multinacionalne borbene grupe u Estoniji, Latviji, Litvaniji i Poljskoj.

Ove jedinice, koje predvode Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Njemačka i Sjedinjene Države, multinacionalne su i borbeno spremne. Njihovo prisustvo jasno pokazuje da će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na cijelu Alijansu. U istočnom dijelu Alijanse prije 2014. godine nije bilo NATO snaga, obrazloženje je koje je objavljeno na stranici NATO-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.