open-navfaktor-logo
search
Potpisan sporazum
Šta poduzeti na unapređenju poduzetništva u Kantonu Sarajevo
U prostorijama Općine Centar potpisan je sporazum o partnerskom pokretanju Integralnog sistema podrške poduzetništvu u Kantonu Sarajevo.
07.10.2020. u 09:08
get url
text

Potpisan sporazum o partnerskom pokretanju Integralnog sistema podrške poduzetništvu u Kantonu Sarajevo

Sporazum su potpisali načelnici Općine Centar Nedžad Ajnadžić i Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, izvršni direktor BH Telecoma Haris Lučkin i predsjednik Udruženja trenera CEFE u BiH Zoran Kulundžija, a naknadno će ga potpisati i predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo. 

- Raduje me što ćemo partnerski sarađivati na realizaciji ovog programa i što ćemo zajedničkim radom postići zadate ciljeve. Zahvaljujem se svima koji su pristali biti dio ove dobre priče jer poslovni ambijent zaslužuje mnogo više pažnje - istakao je Ajnadžić prilikom potpisivanja sporazuma.

Navedeni program razvijen je u partnerstvu institucija i organizacija vladinog, poslovnog i nevladinog sektora u Kantonu Sarajevo sa ciljem unapređenja poslovne klime, posebno u domenu podrške osnivanju novih te održanju i rastu postojećih biznisa. Poseban značaj ova oblast ima u kontekstu pandemije koronavirusa. Pored pokretača programa, učešće je otvoreno i za sve druge institucije, organizacije i predstavnike korporativnog sektora koji imaju interes i ciljeve usklađene sa ovim programskim dokumentom. Pokretači će aktivno raditi na jačanju programa i širenju na nove partnere.

Glavni cilj programa je unapređenje stanja poduzetništva u Kantonu Sarajevo kroz sinergijsko djelovanje uključenih institucija i pridruženih donatorskih agencija, navodi se u saopćenju Općine Centar. 

Očekivani rezultati su veća dostupnost programa tako da će umjesto pojedinačnih poziva kandidati imati niz perioda tokom čitave godine u kojim mogu aplicirati za učešće. Zatim, manja stopa neuspjeha podržanih preduzeća kroz rigorozniji sistem selekcije i snažnu mentorsku podršku, racionalnije raspolaganje javnim sredstvima zbog objedinjene stručne i finansijske podrške, te kvalitetnija promocija poduzetništva zbog atraktivnosti programa medijima, što će dugoročno povećati interes za preduzetništvo i broj kandidata za učešće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.