Maturska zabava

Šta obući: Haljina u pastelnoj boji, svečano odijelo ili kombinezon

Objavljeno: 19.03.2019. u 14:59 Autor: A. S.

Djevojkama koje se pripremaju za malu maturu, dizajnerica Emina Husedžinović - Ibrahimović preporučuje da biraju kraće haljine bez previše dodataka, dok srednjoškolske maturantice sebi mogu priuštiti veći glamur, odnosno dugu haljinu

Husedžinović - Ibrahimović: Pokušavam djevojke odgovoriti od male crne haljine za ovu priliku

Haljina ili hlače, duga ili kratka, crna ili pastelne nijanse, čipka ili sjajni materijal... Ovo su samo neke od dilema koje muče maturantice kako se polako približavaju maturske zabave.

Šta obući da bi zablistali u jednoj od najvažnijih noći u životu svake mlade osobe, jer nije to samo još jedno veče, kada ćete se dotjerati i izaći sa društvom u grad, nego noć koja obilježava kraj jednog, po mnogima najbezbrižnijeg, dijela života.

Iako ste možda već u svojoj glavi smislili "savršenu" haljinu za sebe, pomoć, naročito profesionalca, uvijek dobrodođe.

Emina Husedžinović - Ibrahimović, koja je krajem 2018. obilježila 20 godina uspješnog bavljenja modnim dizajnom, kaže kako je vrlo važno pratiti misli i želje klijenta.

- Ono što je najvažnije postići je to da se osoba osjeća ugodno u tom modelu, te da ni u kom slučaju ne treba biti rob odjeće koju nosi - kaže Husedžinović - Ibrahimović.

Iako djevojke, baš za ovu priliku najčešće traže crnu haljinu, naša dizajnerica otkriva kako ih pokušava odgovoriti od toga.

- Koju god boju, osim crne, da izaberu neće pogriješiti, jer život je pred njima i bit će puno prilika da obuku malu crnu haljinu. Što se tiče ove sezone, vrlo su popularni intenzivni tonovi, naročito žute i zelene boje. Međutim, ako je želja klijentice - unikatna haljina - preporučila bih pastelne boje. U slučaju da imate nekoliko kilograma viška, najbolji izbor, kada su u pitanju boje, je ljubičasta, rojal ili teget plava i bordo. Iako je popularna, nude, odnosno boja kože, treba uzeti u obzir da ona ne odgovara baš svakome, naročito osobama koje imaju svijetlu put i kosu. Osim toga, uz haljinu nude boje, koja da bi bila posebna, mora imati puno efektnih detalja, vrlo teško je odrediti šminku i frizuru, odnosno teško je postići pravilan potpuni styling. I bijela je čest izbor djevojaka. Nemam ništa protiv, ali se u tom slučaju mora voditi računa o obliku haljine i dodacima, kako ona u konačnici ne bi podsjećala na vjenčanicu - objašnjava Husedžinović - Ibrahimović.

Djevojkama koje se pripremaju za malu maturu, naša kreatorica preporučuje da biraju kraće haljine bez previše dodataka, dok srednjoškolske maturantice sebi mogu priuštiti veći glamur, odnosno dugu haljinu.

- Iskreno, nemam predrasuda kada su krojevi u pitanju, ali nekako mi je logičnije da je djevojka koja završava srednju školu u dugoj lepršavoj ili haljini koja će sa ukusom istaći oblik tijela. Isto tako, ono što treba imati u vidu je to da ne mora značiti da je haljina, koja ima više čipke i materijala, ujedno i ljepša. Mislim da u svemu treba imati mjeru - naglašava Husedžinović - Ibrahimović.

Pri izboru materijala Emina preporučuje manje sjajne, tzv. matirane materijale.

- Detalji koji će ukrasiti haljinu mogu biti u obliku kristala ili čipke, koja se istina posljednjih godine u svijetu sve manje koristi u kreiranju haljina. Međutim, čipka je kod nas još uvijek itekako prisutna, vjerovatno zato što se ljudi ovdje, kada se jednom naviknu na neku formu, oblik i materijalizaciju, teže odlučuju za promjenu. Uglavnom, poželjni su matirani materijali, što pročišćenije i jednostavnije linije bez puno dorade - kaže Husedžinović - Ibrahimović.

Iako za matursku zabavu djevojke obično biraju haljine, naša sagovornica kaže kako za ovu priliku odlično rješenje mogu biti i svečano odijelo ili kombinezon.

- Smoking i hlače, koji mogu biti i u crnoj boji, nešto je sa čim nećete pogriješiti, jer odlično stoje uz štikle. Tu su i kombinezoni koji su vrlo zahvalni i uz odgovarajući kroj, itekako mogu biti svečani. Ušli su na velika vrata u svjetsku modu, zahvaljujući Zuhairu Muradu i Stephaneu Rollandu. Dakle, kombinezoni su vrlo prihvatljiva i moderna varijanta za matursku zabavu - poručila je Husedžinović - Ibrahimović.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije