open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Šta nakon neusvajanja izvještaja kantonalnih ustanova: Ko će doći na direktorske pozicije?
Nakon što Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila izvještaje o poslovanju sedam kantonalnih javnih ustanova iz oblasti socijalne zaštite kao i za Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, očekuje se da Vlada Kantona Sarajevo pokrene smjenu direktora u tim ustanovama.
23.05.2020. u 13:39
get url
text

Podsjećamo zastupnici nisu podržali izvještaje Gerontološkog centra, Terapijske zajednica - Kampus Kantona Sarajevo, Porodičnog savjetovališta, Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Kantonalnog centra za socijalni rad, Odgojnog centra Kantona Sarajevo i Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba, te Službe za zapošljavanje KS.

Kako je za Faktor pojasnio Mahir Dević, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS, uskoro bi trebala uslijediti smjena upravljačkih struktura i direktora.

- Procedura je takva da se daje nalog skupštinama tih preduzeća da se imenuje novi Nadzorni odbor, a novi Nadzorni odbor imenuje nove direktore. Izmijenjena je odluka i skupštine preduzeća imenuje Vlada, takozvani povjerioci i oni imenuju v.d. članove Nadzornih odbora tih ustanova, a zatim se imenuje v.d. direktora na tri mjeseca – pojasnio je Dević.

Kazao je da je rok za dostavljanje izvještaja o radu komunalnih preduzeća za 2019. godinu 30. juni.

- Čim budu dostavljeni izvještaji bit će razmatrani, ukoliko se usvoje ti direktori ostaju, ukoliko se ne usvoje bit će smijenjeni – pojasnio je Dević.

Nezvanično saznajemo da će direktor Službe za zapošljavanje KS bit će kadar kojeg će postaviti Fahrudin Pecikoza, inače član SBB-a. Gerontološki centar je, nezvanično, pripao BOSS-u, odnosno Harisu Plehi, koji je pristupio većini u Skupštini KS.

Direktora Terapijske zajednice Kampus imenovat će SDA, kao i direktore Kantonalnog centra za socijalni rad i Odgojnog centra.

Demokratska fronta bi trebala imenovati direktora Porodičnog savjetovališta.

Direktori Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba i Doma za djecu bez roditeljskog staranja bit će kadrovi SBB-a.

Procedura smjene direktora bi mogla potrajati oko dva mjeseca, a čeka se naredni korak Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.