open-navfaktor-logo
search
Pacijenti iz Gradačca
Šta nakon 31. decembra; Avdibašić: Isključit ćemo se sa dijalize ako nam ne dozvole liječenje u Odžaku
Nakon agonije koji su preživljavali u aprilu, sudbina dijaliznih pacijenata iz Gradačca, ponovo je neizvjesna.
05.12.2021. u 17:13
get url
text

Podsjetimo, godinama teški bubrežni bolesnici, stopostotni invalidi iz Gradačca, vode borbu sa direktorom Kantonalne bolnice u Orašju Pericom Jelečevićem, koji ih se po svaku cijenu želi riješiti i prebaciti ih u Dijalizni centar u Gračanici.

Šta kaže predsjednik Udruženja

Takvu svoju odluku Jelečević je proljetos "pravdao nerentabilnošću i velikim ekonomskim i finansijskim gubicima", koja, kako navode iz Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, uopće ne stoji.

VEZANI TEKST - Dijalizni pacijenti iz Gradačca do kraja ove godine moći će na dijalizu u Odžak

No nakon, prije svega, pritiska medija, proljetos je dijaliznim pacijentima, dozvoljeno da se do kraja godine dijaliziraju u Odžaku. Kako će se od 1. januara naredne godine stvari dalje odvijati za pet dijaliznih pacijenata niko ne zna. U međuvremenu, jedan je i preminuo. Riječ je o Rahmanu Haseniću, koji je predvodio dijalizne pacijente iz Gradačca u njihovoj borbi za bolje uvjete dijalize. 

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, kaže kako je Hasenić, dok je bio živ, pokrenuo inicijativu da se u Gradačcu oformi Dijalizni centar.

- Mislim da je to opravdana inicijativa, jer, ako se zbroje dijalizni pacijenti iz Srebrenika i Gradačca, ima ih oko 20-ak. Rekao bih da je u svemu bitna politička volja, čini mi se da su je dobili od Općine Gradačac, i naravno investitor - naglašava Žuljević i dodaje da je Udruženje do sada komunicirao sa Hasenićem, ali da ga do sada niko od drugih dijaliznih pacijenata iz Gradačca nije nazvao.

- Vrijeme leti i ti ljuti su već trebali dobiti povratnu informaciju, da li će se i od 1. januara moći dijalizirati u Odžaku. Ja sam se u nekoliko navrata ranije, po pitanju dijaliznih pacijenata iz Gradačca, obraćao Jelečeviću, ali odgovor nikad nisam dobio. U međuvremenu, više nismo slali emailove, ali vjerujem po dosadašnjem njegovom ponašanju, i da smo to učinili, ostali bismo uskraćeni za bilo kakvu komunikaciju. Plašim se da su dijalizni pacijenti iz Gradača već u problemu. Dr. Želimir Stipančić iz Dijaliznog centra u Odžaku na strani je pacijenata, ali ne znam koliko im on može pomoći, jer je Jelečević vrlo nezgodna osoba – ističe Žuljević.

Sedmično tri puta na dijalizu

Munevera Avdibašić (41), koja je od 11. godine bubrežni bolesnik, a već 20 godina na hemodijalizi, kaže kako im je Husein Topčagić iz Općine Gradačac ovih dana rekao da ne brinu i obećao da će sve biti uredu.

- Topčagić nam je rekao da ne brinemo, da će on sve srediti kako bismo se i dalje dijalizirali u Odžaku. Mi, naravno, poučeni onim što nam se desilo u aprilu, oprezni smo, jer je to sve pod velikim upitnikom. Šta da vam kažem, sa zebnjom čekamo kraj mjeseca. Mi smo teški pacijenti koji tri puta sedmično moraju na dijalizu. No, bez obzira na sve, u jednom smo jedinstveni, ako nam se ne odobri da se i od 1. januara dijaliziramo u Odžaku, mi ćemo ponovo u štrajk ispred Dijaliznog centra. To znači da ćemo se isključiti sa dijalize – poručila je Avdibašić.

U Gradačcu ukupno ima 13 dijaliznih pacijenata. Podijeljeni su u dvije grupe, jedni se dijaliziraju u Gračanici, a drugi u Odžaku. No, oni koji su u Odžaku ne žele se, kako kažu, ponovo vratiti u Gračanicu, a kao razlog navode duže putovanje za oko dva i po sata, te lošije uvjete dijaliziranja.

Koliko bi novca trebalo za otvaranje Dijaliznog centra u Gradačcu Žuljević ne zna, ali pominje primjer Goražda u kojem se uskoro treba otvoriti dijalizni centar, a cifra koja se spominje je oko milion KM.

- Uskoro se i u Travniku, gdje ima oko 60 dijaliznih pacijenata, otvara nova dijaliza, jer su sadašnji uvjeti jako loši. Vidjet ćemo šta donose naredni dani. Mi ćemo kao Udruženje učiniti sve da pomognemo našim članovima u Gradačcu, ali mislim da se cijelo društvo mora uključiti kako bismo najtežim bolesnicima osigurali bolje uvjete dijalize – zaključio je Žuljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.