open-navfaktor-logo
search
Čeka se sud u Hrvatskoj
Šta Mostarci misle o slučaju Jelić: Ne vjerujemo Zagrebu, pravda nije zadovoljena ni u slučaju Vranica
Krajem 2015. godine penzionisani general Hrvatskog vijeća odbrane Zlatan Mijo Jelić, optužen za ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Mostara, pobjegao je iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.
20.10.2020. u 21:22
get url
text

Jelić je optužen na temelju istrage koju je započelo tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu i potom je prepustilo bh. pravosuđu.

Od tada je Jelić nedostupan sudskim i policijskim organima BiH, a u augustu ove godine predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je Specijalnu policiju MUP-a takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a priznanje je primio upravo Jelić, komandant ove jedinice. Prošle sedmice objavljeno je da je Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu preuzelo krivično gonjenje Jelića, koji pored državljanstva BiH ima i ono Hrvatske.

VEZANI TEKST - Hrvatska preuzela krivično gonjenje Zlatana Mije Jelića

Državno tužilaštvo je 18. oktobra 2019. godine dostavilo prijedlog za ustupanje Republici Hrvatskoj krivičnog gonjenja nedostupnog Jelića.

- Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH imajući u vidu da se optuženi tereti za krivična djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, da optuženi ima državljanstvo Republike Hrvatske, gdje je i nastanjen - navedeno je tada iz Suda.

Ovaj slučaj najviše se tiče Mostaraca, koji ne vjeruju da će se Jelić uopće suočiti s optužnicom, a kamoli da će odgovarati za djela za koja se sumnjiči.

- Zlatan Mijo Jelić jedan je od onih koji su tokom agresije na BiH formirali logore na području tzv. Herceg-Bosne. Učestvovao je u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno sa presuđenom šestorkom iz Haga. To što Hrvatska navodno preuzima slučaj Zlatana Mije Jelića još je jedan dokaz da je duboko upetljana u ratna dešavanja tokom devedesetih godina. Mislim da Hrvatska kao članica Evropske unije samo pravi predstavu da nešto kao radi po tom pitanju, a ustvari ništa se suštinski ne dešava.

Očito je da Hrvatska ne želi saradnju sa našom državom i Sudom BiH. Sramno je šta rade naši zapadni susjedi, svjedoci smo njihovih političkih istupa proteklih nekoliko sedmica koji su na štetu BiH. Imamo dokumentaciju o ulozi Jelića u ratnim dešavanjima, dostavljena je Sudu BiH, ali džabe kada mu se nije sudilo. Tužilaštvo BiH posljednjih godina slabo radi na pitanju procesuiranja ratnih zločina – kaže Suljo Kmetaš, predsjednik Saveza udruženja logoraša Hercegovačko-neretvanskog kantona.

VEZANI TEKST - SDA: Umjesto što ga odlikuje, Milanović bi trebao učiniti sve da optuženi Jelić bude isporučen BiH

U to da će pravosudni organi Hrvatske uraditi posao profesionalno i po zakonu ne vjeruje ni Arif Fazlić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida HNK.

- Sve je rečeno za Jelića, sve se zna o njemu i njegovoj ratnoj prošlosti. Teško je vjerovati da će u Hrvatskoj odgovarati za svoja djela počinjena u BiH, posebno kako mu je Milanović uručio odlikovanje. Onaj ko vjeruje da će Jelića dostići pravda, on je u dubokoj zabludi. Uostalom, ni slučaj ubijenih pripadnika Armije RBiH iz zgrade Vranice u Mostaru iz 1993. godine nije riješen, pravda nije zadovoljena.  

Šta onda da očekujemo od slučaja Jelić? Pripadnici ARBiH dobiju po deset ili 12 godina zbog toga što su bili čuvari u zatvoru, a oni koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici dobiju manje kazne. To je smiješno. Ukupna politička klima u regionu ne ide nam u prilog, vidite ove sastanke u Beogradu i Zagrebu. Sve su to političke igre na račun BiH – ističe Fazlić.

Tarik Tanović iz Udruženja logoraša Mostar smatra da je "iluzija očekivati pravdu na bijelom konju".

- Prije svega, progrešno je što se osumnjičenim za ratne zločine u BiH sudi u susjednim državama. Bježanje osumnjičenih nije ništa novo, sjetimo se nekadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića koji je već godinama van domašaja pravosudnih organa BiH. I on se, kao i Jelić, skrasio u Hrvatskoj. Nažalost, pravda nije baš blizu prava.

Ako bilateralno ne možemo riješiti ove problem s Hrvatskom, treba ići unilateralno, prije svega prema Evropskoj uniji i tražiti da njihova članica ispunjava svoje obaveze. Koliko će ona to ispunjavati, veliko je pitanje. Vidite, Milanović je odlikovanje uručio Jeliću. Teško ćete u normalnim državama naći slučaj da predsjednik uručuje priznanje optuženiku – rekao je Tanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.