open-navfaktor-logo
search
Treneri gradskih rivala
Šta je zajedničko Edisu Mulaliću i Aleksandru Vasoskom?
Željezničar i Sarajevo u subotu će na stadionu Grbavica odigrati drugi ovosezonski Vječiti derbi.
03.03.2022. u 17:45
get url
text

Prvi susret ovih timova odigran u jesenjem dijelu prvenstva pripao je Sarajevu koje je slavilo 2:0. Za razliku od meča na Koševu, timovi u gradski derbi na Grbavici ulaze sa novim trenerima.

U ekipi Sarajeva Gorana Sablića je zamijenio Makedonac Aleksandar Vasoski, dok je na klupu Želje umjesto Tomislava Ivkovića sjeo Edis Mulalić.

Aleksandar Vasoski dobro je počeo svoj mandat na Koševu. U dvije proljetne utakmice (Premijer liga BiH i Kup BiH) Bordo tim je uknjižio dvije pobjede, dok je Edis Mulalić drugi trenerski mandat u Želji krenuo porazom protiv Veleža u Mostaru.

Vasoski i Mulalić su bivši fudbaleri koji su nakon uspješnih karijera obukli trenerska odijela. Radi se i o bivšim reprezentativcima. Mulalić je, naravno, nastupao za Bosnu i Hercegovinu, a Vasoski za Sjevernu Makedoniju.

Makedonac je četiri godine mlađi od svog kolege, a interesantno je što su obojica tokom igračkih dana nosila dres istog njemačkog kluba - Eintrachta iz Frankfurta. Mulalić je bio član Frankfurta od 1997. do 1998. godine, a Vasoski od 2005. do 2011. godine, poslije čega je okončao karijeru zbog brojnih povreda.

Za razliku od trenera Bordo tima, Mulalić zna kako je igrati, ali i s klupe voditi najveću utakmicu bh. fudbala. U svom prvom mandatu na Grbavici trener Želje se dva puta susreo sa Sarajevom i oba puta izašao kao pobjednik identičnim rezultatom 1:0.

Duel Željezničara i Sarajeva igra se u subotu od 17 sati.

Sarajevo je trenutno četvrti tim prvenstva sa 31 bodom, a Željo je na šestom mjestu i ima pet bodova manje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.