- Kontrolisanim poslodavcima je zapisnički naloženo da, po isplati plaće za mjesec maj tekuće godine, a najkasnije do 30. juna, dostave inspektorima na uvid dokaz o uvećanju plaće radnicima kojima je praznik bio radni dan. Pozivamo i uposlenike čiji poslodavci nisu bili predmetom kontrole, da se u slučaju kršenja njihovih prava iz radnog odnosa, uključujući i neuvećanje plaće po osnovu rada za dane praznika, mogu obratiti Inspektoratu rada, zaštite na radu i socijalne zaštite, radi pravovremenog poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti – stoji u izvještaju.

U ciljem zaštite zdravlja građana u KS kao i kontrole primjene poštivanja naredbi i higijesnko-epidemiloških mjera kriznih štabova ministarstava zdravstva, kao i zaključaka Vlade KS, u protekla četiri dana su, kako se dalje navodi, izvršena 32 inspekcijska nadzora sanitarnih inspektora na izletištima, u ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, trgovinama i javnom gradskom prijevozu.

- Utvrđeni nedostaci radi kojih su inspektori izdali 15 rješenja o otklanjanju nedostataka su prekobrojnost gostiju/putnika, neobilježeni stolovi bez odgovarajućeg razmaka između njih, nedržanje fizičke distance, te nedostatak evidencije o čišćenju i dezinfekciji. Navedene korektivne mjere izdate su ugostiteljskim objektima (osam), KJKP "GRAS" (pet) i dva rješenja tržnim centrima. Uz asistenciju Jedinice za podršku MUP-a KS u večernjim satima vršena je kontrola poštivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata, kladionica i kockarnica u KS, kod kojih nisu utvrđena kršenja Zaključka Vlade KS od 21. aprila 2021. godine – dodaju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.