open-navfaktor-logo
search
Izbjeglice
Šta je tražila: Dirljivo pismo djevojčice iz Arakana visokom komesaru UN-a
Vi imate snage da to promijenite. Možete biti nada za djecu koja nemaju kuću ni nadu. Kao što ste meni pružili šansu za novim životom, pružite je i njima. Svako dijete, poput mene, treba obrazovanje, nadu, svako dijete treba budućnost, poručila je ova 11-godišnjakinja
13.07.2019. u 22:33
get url
text

Jedanaestogodišnja Jamalida Rafique iz Arakana, uputila je pismo visokom komesaru za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UN) Filippu Grandiju tražeći pomoć za hiljade djece smještene u neuslovnim kampovima u Bangladešu). 

Rafique je s porodicom spas od nasilja prvo pronašla u jednom od kampova u Bangladešu, a nakon toga su utočište našli u Irskoj. 

U pismu upućenom Grandiju tražila je pomoć za hiljade djece koji su smješteni u nesulovnim šatorskim naseljima u Bangladešu. 

- Nemaju gdje otići. Nemaju mjesto koje će zvati svojim domom. Nemaju adekvatne odjeće ni obuće. Nemaju knjige za čitanje. Nemaju škole koje mogu pohađati - napisala je djevojčica Rafique. 

Kako je kazala, u očima djece smještene u kampovima može se vidjeti tuga i bol. 

- Vi imate snage da to promijenite. Možete biti nada za djecu koja nemaju kuću ni nadu. Kao što ste meni pružili šansu za novim životom, pružite je i njima. Svako dijete, poput mene, treba obrazovanje, nadu, svako dijete treba budućnost - poručila je ova 11-godišnjakinja. 

I njeni bliski rođaci su u nekim kampovima u Bangladešu.

Događaji koji su dramu Rohingya muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017. godine. Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine. 

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš. 

Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad Rohignya muslimanima iz Arakana nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom. 

Organizacije za zaštitu ljudskih prava strahuju da bi povratak arakanskih muslimana u Mijanmar, bez da je napravljena sigurna sredina, mogao prerasti u etničko čišćenje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.