open-navfaktor-logo
search
"Podrazumijeva se"
Šta je sve "žurni" Grubešić zaboravio navesti u saopćenju o optužnici za Aladžu
Ako je suditi po saopćenju Tužilaštva BiH, tog 2. augusta 1992. godine izvjesnom Mojoviću iz Foče bilo je dosadno kod kuće, pa je odlučio da minira fočansku džamiju, inače zaštićeni spomenik kulture
15.10.2018. u 15:34
get url
text

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je danas kako je tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao optužnicu protiv izvjesnog Gorana Mojevića, za kojeg će se ipak ispostaviti da je Mojović,  zbog miniranja i rušenja Aladža džamije u Foči.

U saopćenju koje, uz oznaku "žurno", potpisuje glasnogovornik te pravosudne institucije Boris Grubešić, osim imena izvjesnog Gorana Mojovića, navedeno je još da je rođen 1969. godine u Foči, te šta mu je stavljeno na teret.

Ono što upada u oči jeste da u saopćenju Tužilaštva nigdje nije navedeno u kojem svojstvu je izvjesni Mojović postupao. Možda je civil? Vojnik? Zapovjednik?

FOTO: SCREENSHOT

Ako je suditi po saopćenju Tužilaštva, tog 2. augusta 1992. godine izvjesnom Mojoviću iz Foče bilo je dosadno kod kuće, pa je odlučio da minira fočansku džamiju, inače zaštićeni spomenik kulture.  Šalu na stranu.

U istom saopćenju navedeno je i da je "postavljanje i aktiviranje esploziva, optuženi izvršio sa još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine".

Ni za drugog vojnika nije navedeno kojoj vojsci je pripadao, da ne govorimo o preciznijim odredbama koje se odnose na položaj u toj vojsci.

Nakon što smo telefonski kontaktirali Grubešića i tražili mu ove informacije, budući da ih je sam zaboravio navesti, kazao nam je da se Mojović tereti da je ovaj zločin počinio u svojstvu načelnika Inžinjerijske jedinice Taktičke grupe Foča Vojske Republike Srpske.

Na naše pitanje zašto to nije navedeno u saopćenju, Grubešić nam je odgovorio nešto u smislu "da se to zna".

Potom je na naš redakcijski e-mail stiglo ispravljeno saopćenje iz Tužilaštva, te smo se ponadali da je Grubešić ipak naveo i taj podatak.

Ispostavilo se da se radi tek o ispravci štamparske greške u prezimenu optuženog, koja se potkrala u prvom saopćenju.

Očigledno je da Grubešić i dalje smatra da se "to zna", podrazumijeva...

Isto to, međutim nije se podrazumijevalo u slučaju nedavnog podizanja optužnice protiv generala Atifa Dudakovića i drugih pripadnika Petog korpusa ARBiH, a osim što su (već u naslovu) detaljno navedeni podaci za sve optužene, saopćenje smo, za razliku od današnjeg koje je bilo na hrvatskom, dobili i na sva tri zvanična bh. jezika.

FOTO: SCREENSHOT

Također, i u nedavnoj optužnici za zločin protiv čovječnosti u Vlasenici jasno je navedeno svojstvo optuženih i kojoj vojsci su pripadali. 

FOTO: SCREENSHOT

 

Dakle, ništa se ne podrazumijeva, kako to smatra Grubešić, po sveopćoj ocjeni novinara jedan od najgorih portparola općenito u institucijama BiH. Naročito se ništa ne podrazumijeva kad su upitanju osjetljive stvari, kao što su optužnice za ratne zločine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.