open-navfaktor-logo
search
Pomažu i Česi
Šta je sve pronađeno u Mostarskom jezeru
Do sada su pronađene velike količine NUS-a i municije koje su uklonjene ili uništene, a nastavlja se detaljno pretraživanje i čišćenje kako bi se Mostarsko jezero u potpunosti očistilo od eksplozivnih sredstava
09.10.2019. u 08:08
get url
text
Mostarsko jezero

U okviru četvrte ekspertne misije u 2019. godini, od 29. septembra do 13. oktobra, pripadnici Ronilačko-pirotehničkog tima Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike i pripadnici Specijalističke jedinice za spašavanje na vodi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) izviđaju, izvlače i uništavaju neeksplodirana ubojna sredstava i municiju (odbačene ili zaostale iz rata) na lokaciji Mostarskog jezera na području Grada Mostara.

U okviru ove četvrte ekspertne misije za deminiranje u 2019. godini, angažovano je 20 pripadnika policije  Češke Republike, 14 pripadnika Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ, zajedno sa medicinskom i ostalom podrškom, Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ "Mostar" te tri pripadnika Ronilačkog tima Republičke uprave civilne zaštite RS, a na poziv FUCZ, na jedan dan se uključila i ISS-Interventna spasilačka služba Mostar čiji su članovi pregledavali i označavali lokacije kojima su potom pripadnici FUCZ i Ronilačko pirotehničkog tima Policije Češke Republike pristupali i uklanjali NUS i municiju.

Do sada su pronađene velike količine NUS-a i municije koje su uklonjene ili uništene a nastavlja se detaljno pretraživanje i čišćenje kako bi se Mostarsko jezero u potpunosti očistilo od eksplozivnih sredstava. 

{$galerijaFotografija}

Mostarsko jezero je atraktivna lokacija koja sve više privlači  kupače te se FUCZ odmah odazvala pozivu lokalne zajednice i odmah uvrstila Mostarsko jezero u Plan misija čišćenja vodenih tokova od eksplozivnih sredstava za 2019. godinu. 

Ovo je nastavak aktivnosti koje su na području BiH počele 2011. godine, a do sada je  uspješno očišćeno jezero Šićki Kop kod Tuzle, korito rijeke Drine kod Goražda, Crno Jezero kod Bihaća i dio korita rijeke Une, korito rijeke Save na području Orašja, Odžaka, Broda i Brčkog, gdje je pronađen veliki broj različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava, dok je posebno značajno vađenje i uništavanje dvije aviobombe kod Brčkog i jedne kod Broda. 

U okviru treće ekspertne misije u ovoj godini pripadnici FUCZ, zajedno sa pripadnicima sektora za za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Češke policije, bili su uključeni i u aktivnosti uklanjanja aviobombi, zaostalih iz Drugog svjetskog rata ispod željezničkog i drumskog mosta u rijeci Sani, na dubini od 2 metra, u Opštini Novi Grad.  

Ova saradnja ostvarena je u okviru Memoranduma o razumijevanju koji su potpisali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike. 

Planirano je da i u 2020. godini, Ronilački tim iz Češke Republike i pripadnici FUCZ nastave saradnju i aktivnosti na obukama, izviđanju, izvlačenju iz vode i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava u BiH.

Timove koji rade na uklanjanju i uništavanju eksplozivnih sredstava iz Mostarskog jezera u petak 11.9.2019. godine posjetit će ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini, Jakub Skalník sa saradnicima, ministar unutrašnjih poslova Republike Češke Jan Hamaček, predsjednik policije Republike Češke, brigadni general MGR Jan Švejdar, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i direktor FUCZ Fahrudin Solak. 

U toku posjete prezentovat će se poduzete aktivnosti i učinci ove misije a prisutni će putem monitora moći vidjeti rad na podvodnom deminiranju Mostarskog jezera, navodi se u saopćenju Federalne uprave civilne zaštite.

Mostarsko jezero 09.10.2019.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.