open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Šta je sa predmetom "Pazarić", da li je iko odgovarao za kriminal i prizore vezanih štićenika?
Ponovo je u bh. javnosti posljednjih dana aktuelizirano pitanje stanja u kojem se nalaze ustanove socijalne zaštite čiji je osnivač Federacija BiH sa akcentom na Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.
23.12.2020. u 21:11
get url
text
Pazarić zavod
Pazarić zavod

Konstatovano je da je nakon pronađenog kriminala, zloupotreba, malverzacija ranijeg menadženta, na koji je ukazano u septembru prošle godine, do danas malo toga urađeno.

Zastupnički dom FBiH je na svojoj posljednjoj sjednici utvrdio da od 18. zaključaka koji su doneseni prošle godine na tematskoj sjednici 4. decembra, a tiču se poboljšanja uvjeta rada u ustanovama socijalne zaštite, gotovo nijedan nije realiziran u cijelosti.

VEZANI TEKST - Ćudić: Namješta se direktorska pozicija u Zavodu Pazarić; Čengić: Drljača, podnesi ostavku

Tim tužilaca nastavio identifikaciju počinilaca

Jedan od zaključaka je bio formiranje inspektorata za socijalnu i dječiju zaštitu, u čijoj nadležnosti bi bio i inspekcijski nadzor nad radom ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Federacija BiH, što nije učinjeno. Nisu sačinjene ni izmjene Zakona o preuzimanju prava i obaveza osnivača nas ustanovama socijalne zaštite u FBiH, nema jedinstvenog registra djece s poteškoćama u razvoju i invaliditetom...

Podsjećamo, javnost u našoj zemlji ostala je šokirana i zatečena obraćanjem Redžepa Salića u septembru 2019. godine, tadašnjeg direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić", pred Zastupničkim domom Parlamenta FBiH, u kojem je ukazao na kriminal i malverzacije ranijeg menadžmenta. Ulazak finansijske inspekcije, sudskih vještaka, Porezne uprave FBiH pokazao je da u Zavodu postoji kriminal.

- Predmet u vezi s navodnim finansijskim zloupotrebama u JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić" formiran je krajem 2019. godine, a nakon što je ovom Tužilaštvu dostavljena informacija od Federalne finansijske policije sa kojom je tim tužilaca nastavio aktivnosti na identifikovanju počinilaca i dokumentovanju krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i drugo. Dakle, riječ je o kompleksnom predmetu koji zahtijeva brojne radnje dokazivanja, uključujući oduzimanje dokumentacije od više pravnih subjekata te različita vještačenja. S obzirom na fazu u kojoj se nalazi predmet, ne možemo saopćiti više detalja - navodi nam u pismenom odgovoru Azra Bavčić, portparolka Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - Direktor "Pazarića": Novcem Zavoda gradili su privatne kuće, umjesto ploče postavljen rigips, otkrio imena

Izdejstvovano više od 15 naredbi suda

Moramo podsjetiti da još niko nije procesuiran zbog fotografija na kojima su štićenici Zavoda Pazarić vezani za radijatore i krevete, a koje je u javnost prošle godine plasirala Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

- U vezi s predmetom za slučaj tretmana štićenika u Zavodu "Pazarić" do sada je Tužilaštvo KS u saradnji sa nadležnom policijskom agencijom saslušalo desetke svjedoka. Izdat je veći broj naredbi za razna vještačenja, izdejstvovano više od 15 naredbi suda, pribavljena dokumentaciju od nadležnih organa i to Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, Federalnog ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Ministarstva pravde FBiH, kantonalnih, općinskih službi i centara za socijalni rad iz cijele Federacije BiH, medicinskih ustanova. Nakon dokumentiranja svih činjenica i dokaza, javnost će biti informirana o odluci postupajućih tužilaca - navodi Bavčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.