open-navfaktor-logo
search
Obavezali se ugovorom
Šta je sa pompezno najavljenom rekonstrukcijom stadiona Koševo?
Na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Centar koja je održana u aprilu 2021. godine usvojeno je da se gradski stadion Koševo dodijeli Fudbalskom klubu Sarajevo.
27.10.2022. u 07:51
get url
text

VEZANI TEKST - Općina Centar stadion Koševo dodijelila FK Sarajevu, evo pod kojim uvjetima

Ugovor između Općine Centar i kluba potpisan je 1. maja 2021. godine.

FK Sarajevo se tim ugovorom obavezao da u periodu od 10 godina svoja sredstva investira u modernizaciju stadiona i osposobi ga za kategoriju 4 u skladu s UEFA-inim pravilnicima o infrastrukturi i kategorizaciji stadiona, a u skladu s važećim Regulacionim planom Zetra-zona sporta i rekreacije te idejnim arhitektonsko-urbanističkim rješenjem.

U ugovoru postoji i klauzula da se u slučaju tri mjeseca neplaćanja zakupa stječu uvjeti za raskid ovog ugovora.

Iz kluba su najavili da u stadion i njegovu modernizaciju planiraju uložiti 10 miliona eura, što je potvrdio i načelnik Mandić gostujući na N1.

- Sarajevo se ovim ugovorom obavezalo da će investirati do deset miliona eura u narednom periodu, te da će dovesti stadion na nivo četvrte kategorije. To uopće nije jeftino, govorimo o novom terenu, govorimo o sanaciji atletske staze, govorimo o izmjeni svih 36 hiljada stolica, novom semaforu, rekonstrukciji istočne tribine..., mnogo je investicija – kazao je Mandić za N1 nekoliko dana nakon potpisivanja ugovora, tačnije 13. maja 2021.

Da u FK Sarajevo nisu bili adekvatno spremni na preuzimanje upravljanja stadionom Koševo govori i podatak da su zatražili da se prolongira rok za preuzimanje istog, te je on produžen najkasnije do 30. juna ove godine.

Kako se čini za ovaj period, jedini radovi nakon potpisanog ugovora sa Općinom Centar na ovom stadionu jesu rekonstrukcija terena s kojom FK Sarajevo nema asplutno ništa. Ti radovi se izvode pod projektom "Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH", kojeg finansira UEFA i Fudbalski savez BiH sa 75 posto ukupne vrijednosti projekta, dok preostalih 25 posto osiguravaju lokalne zajednice koje raspolažu tim stadionima.

VEZANI TEKST - Hoće li biti rekonstrukcije, Mirvić poručio: Neću investirati u prazan stadion

Iako su ovaj ugovor i sama rekonstrukcija stadiona pompezno najavljeni, ubrzo nakon je nastao muk. Iz FK Sarajevo nema oglašavanja o mogućem početku radova.

Pokušali smo ih i kontaktirati kako bismo provjerili da li su neki radovi u cilju modernizacije stadiona Koševo, osim rekonstrukcije terena, u toku ili da li su planirani u doglednom periodu, ali odgovor nismo dobili do zaključivanja ovog teksta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.