open-navfaktor-logo
search
Pretresi i hapšenja
Šta je prethodilo akciji "Storidž 2": Najveća zapljena skanka u BiH i dešifrovanje komunikacije putem "Sky-a"
Velikoj akciji "Storidž 2" koja se od jutros realizira na području RS-a i u kojoj je uhapšeno 19 osoba, te obavljeni pretresi na 50 lokacija, prethodila je vjerovatno najveća zapljena skanka u BiH, krajem prošle godine u Bosanskoj Gradišci, kao i dešifrovanje komunikacije kriminalnih grupa putem aplikacije "Sky ecc".
08.12.2021. u 12:01
get url
text

VEZANI TEKST - Velika akcija u RS-u, istragom obuhvaćeni i pripadnici MUP-a RS-a?

Prema nezvaničnim informacijama iz istrage, u akciji "Storidž 2", najviše osoba od jutros je uhapšeno na području Bosanske Gradiške i to njih 14 - Aleksandar Vitez, Filip Munjeran, Goran Gvozden, Dražen Karan, Dragoslav Radaković, Darko Vujić, Kostadin Balaban, Veljko Ugrenović, Savo Dragišić, Nikola Ilišević, Dragan Gavrilović, Mladen Grbić, Saša Vidović i Goran Vidović.

Mladen Grbić se dovodio u vezu sa Milivojem i Dušanom Lovrenovićem, koji su i ranije bili predmet brojnih istraga za teška krivična djela, dok je Dragan Gavrilović, suspendovani policajac MUP-a RS-a i nekadašnji komandir za podršku iz Bosanske Gradiške.

U Srpcu su privedeni Radoslav i Saša Narančić, u Banjoj Luci Nebojša Tojagić, u Laktašima Radivoj Lekić, te Dario Taškov iz Bosanskog Novog.

{$galerijaFotografija}

Otac i sin Narančić u julu 2019. godine su bili osumnjičeni da su u hali na području Srpca u opremljenoj laobratoriji uzgajali marihuanu.

VEZANI TEKST - Kao iz filmova: Iza tajnih vrata SIPA otkrila ogromnu laboratoriju za skank

U tadašnjem pretresu laboratorije pronađeno je oko 500 stabljika indijske konoplje, dva kilograma sušene marihuane, hiljade saksija sa zasađenim stabljikama i specijalna oprema za uzgoj.

Iz Tužilaštva BiH danas je saopšteno da se organizovana kriminalna grupa, protiv koje policija danas sprovodi akciju "Storidž 2", sumnjiči se da je duži period krijumčarila drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku, kao i da su komunicirali zaštićenim aplikacijama.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o aplikaciji "Sky ecc", preko koje grupa komunicira koristeći sim kartice inostranih operatera.

Aplikacija pruža usluge zaštićene, odnosno kriptovane internet komunikacije. Tokom upotrebe na teritoriji BiH, telefonski aparati se nalaze u režimu roaming usluge. Jedini podatak koji je vidljiv operateru telekomunikacija na teritoriji BiH je određen APN (pristupna tačka).

VEZANI TEKST - Zapljena droge u Bosanskoj Gradišci: U toku potraga za krijumčarima

Također, podsjećamo da je u akciji "Storidž", koja je realizirana u decembru prošle godine u Bosanskoj Gradišci, pronađeno 460 kilograma droge skank. Tu akciju su izveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Prošlogodišnjoj akciji "Storidž" prethodilo je hapšenje u Mađarskoj, kada je na jednom parkingu uhapšen 71-godišnji državljanin BiH iz Nove Topole, zajedno sa Mađarom, a zaplijenjeno je osam kilograma droge.

Akcija Storidž 2, SIPA, MUPRS, 08.12.2021.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.