open-navfaktor-logo
search
Objavljen dopis
Šta je pozadina Selimovićevog optuživanja: Dževad Mahmutović se "drsko ponašao i lažno predstavljao"!?
Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Dževad Mahmutović objavio je dopis Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo od 21. decembra koji potpisuje policijski komesar Nusret Selimović uz komentar od samo jedne riječi: Lažovčine!
28.12.2021. u 12:37
get url
text

Dopis je adresiran na Ministarstvo od kojeg su "u cilju pokretanja prekršajnog postupka" zatražili podatke o vozaču "VW golfa" i kompletne lične podatke o osobi koja se kao putnik nalazila u tom vozilu 13. decembra oko 13 sati, dana kada je u posjetu našoj zemlji stigao hrvatski premijer Andrej Plenković.  

- N. N. lice koje je sjedilo na mjestu suvozača obratilo se policijskom službeniku: "Znaš li ti ko sam ja, ja sam tebi ministar i ja moram proći, a vozačku dozvolu nećeš dobiti na uvid" - stoji u Selimovićevom dopisu, te se navodi da je prema raspoloživim podacima utvrđeno da Dževad Mahmutović nije državni ministar. 

Nadalje, prema onome što je napisao Selimović, Mahmutović tog dana nije želio ispoštovati policijske upute, te je navodno počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira iz člana 8. stav 2. i 5. tačka a i f : a) ko na javnom mjestu narušava javni red i mir naročito drskim ponašanjem, grubim vrijeđanjem drugog lica ili drugim bezobzirnim ponašanjem ugrožava sigurnost ljudi ili izaziva osjećanje fizičke ugroženosti, uznemirenosti ili negodovanja lica; f) ko se lažno predstavlja u pogledu svoje službene ili društvene funkcije, odnosno položaja ili ko upotrijebi lažne lične podatke kao svoje ili ko potvrdi tuđe lažne lične podatke ili ko neovlašteno nosi službene oznake

U "golfu" se zaista tog dana i u vrijeme naznačeno u dopisu nalazio Dževad Mahmutović, koji je krenuo na svoje radno mjesto u zgradu Vijeća ministara BiH.

Pripadnici Jedinice za saobraćaj MUP-a KS, koji su zaustavili vozilo u kojem se nalazio, u početku nisu htjeli da razgovaraju, niti da saslušaju zamjenika ministra za ljudska prava iz izbjeglice BiH, koji je imao unaprijed zakazani sastanak.

Policijskoj patroli, bila su dvojica, davao je svoju službenu legitimaciju na uvid, ali je nisu htjeli uzeti. Nakon kraćeg razgovora, policajci su shvativši da se radi o zamjeniku državnog ministra, pustili ga da prođe prema garaži i pozdravili se pri rastanku. 

Postavlja se sasvim logično pitanje, ako je već sve bilo kako je naveo Selimović u svom dopisu, da je Mahmutović "prosipao silu i lažno se predstavljao", zbog čega su ga policajci pustili, umjesto da ga privedu?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.