open-navfaktor-logo
search
Matematika je jasna
Šta je potrebno rukometnim Zmajevima za plasman na EURO?
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Estoniju sa 21:19 i slavila prvu pobjedu u kvalifikacijama za naredno Evropsko prvenstvo.
11.01.2021. u 08:11
get url
text

VEZANI TEKST - Pirova pobjeda Zmajeva u Bugojnu, bh. rukometaši umanjili šanse za plasman na EP

Estonci su prije četiri dana na domaćem terenu u Polvi slavili pobjedu sa 24:21 i najboljim rukometašima naše zemlje je bila potrebna pobjeda sa više od tri gola razlike da bi bili u boljoj poziciji u odnosu na rivala iz Estonije.

"Pirovom" pobjedom Zmajevi su kompromitovali šanse za plasman na EURO. Naravno, one još postoje, ali su izabranici selektora Bilala Šumana "odabrali" teži put.

Našoj reprezentaciji su sada iz dva meča sa Austrijom i jednim sa Njemačkom najvjerovatnije potrebne dvije pobjede kako bi bila druga što znači siguran plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Naravno, postoji i šansa da kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe odemo na Evropsko prvenstvo, ali sa samo jednom pobjedom iz preostala tri meča to će biti dosta teško, a upravo lošiji međusobni skor protiv Estonaca na kraju nas može skupo koštati.

Teoretski, Austrija nam može pomoći pobjedom u Estoniji, čak i ako izgubimo jedan meč od ove selekcije, ali onda bi bilo potrebno i da ostale trećeplasirane selekcije svoje kvalifikacije okončaju sa dosta lošim omjerima.

Iz svake grupe na EURO će se plasirati po dvije prvoplasirane reprezentacije, a ostatak mjesta će popuniti četiri od osam najboljih trećeplasiranih selekcija.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.