open-navfaktor-logo
search
Opsežna istraga
Šta je paragvajskim vlastima otkrio Ronaldinhov falsifikovani pasoš?
Prošao je mjesec otkako je u Paragvaju uhapšen legendarni brazilski fudbaler Ronaldinho.
07.04.2020. u 19:55
get url
text

Bivši igrač PSG-a, Barcelone i Milana završio je u zatvoru nakon što je u ovu južnoameričku zemlju ušao sa falsifikovanim pasošem.

VEZANI TEKST - Ronaldinho javnosti predstavio "saigrača", kaže da je napadač

Iako bi prema prvim informacijama u zatvoru mogao ostati šest mjeseci, čini se da bi slavni fudbaler mogao imati mnogo većih problema od korištenja lažnih dokumenata.

Paragvajski sud je već odbio tri zahtjeva za puštanje na slobodu, tako da će Ronaldinho i njegov brat Roberto Assis ostati u zatvoru do daljnjeg.

Ronaldinho je za rešetaka završio u sklopu šire istrage zbog koje je već "palo" 15 osoba.

Naime, lažni pasoši bivšeg brazilskog fudbalera i njegovog brata vrijede pod 30.000 eura, a upravo su ovi dokumenti bili polazna tačka koja je istražioce odvela do milionske šeme pranja novca, krivotvorenja dokmenatana i poseske evazije, piše brazilski Globoesporte.

Paragvajske vlasti imale su namjeru pustiti Ronaldinha i njegovog brata uz novčanu kaznu koja bi otišla u dobrotvorne svrhe, no u međuvremenu je došlo do promjene mišeljanja. Dvojica Brazilaca ipak su na kraju ostali u zatvoru kako ne bi utjecali na istragu, što je objasnio njihov advokat.

VEZANI TEKST - Ronaldinho u paru s korumpiranim policajcem izgubio od ubice i pljačkaša

U istom zatvoru nalazi se i Wilmondes Sousa Lira, kontroverzni brazilski biznismen optužen za nabavljanje falsifikovanih pasoša. Brazilski mediji pišu da je sve do tog slučaja bio anoniman u Brazilu, da je vlasnik tri kompanije i porezni dužnik.

Lira je povezan s Daliom Lopez, paragvajskom poduzetnicom i čelnicom nevladine organizacije koja je Ronaldinha dovela u Paragvaj radi promocije. Njena organizacija predmet je istrage, a Lopez se tereti za poreznu evaziju i pranje novca u vrijednosti od 10 miliona dolara. Ona je u bijegu otkada je za njom istada potjernica.

Dobra vijest u svemu za Ronaldnha jeste da paragvajsko pravosuđe neće podići optužnicu jer su presudili da je "prevaren u dobroj namjeri".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.