open-navfaktor-logo
search
Specijalni izaslanik
Šta je Palmer poručio Dodiku
Na upit zašto se vratio nakon 20 godina na Balkan, i zašto ga je State Department imenovao na ovu funkciju baš u ovom trenutku, kazao je kako ne bi rekao da se vratio na Balkan, jer se ovom regijom bavi kontinuirano, već skoro 25 godina
03.09.2019. u 15:06
get url
text

Novoimenovani specijalni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer u razgovoru za Al Jazeeru rekao je kako je njegovo imenovanje odgovor na kritike da se SAD nisu dovoljno aktivno bavile regijom.

Kaže kako će među njegovim zadacima biti međusobno priznanje Srbije i Kosova, kao i ukidanje kosovskih taksi. Palmer je ujedno kritizirao političke poteze Milorada Dodika.

Na upit zašto se vratio nakon 20 godina na Balkan, i zašto ga je State Department imenovao na ovu funkciju baš u ovom trenutku, kazao je kako ne bi rekao da se vratio na Balkan, jer se ovom regijom bavi kontinuirano, već skoro 25 godina.

-Volim ovaj dio svijeta. Radim sve što mogu kao predstavnik američke vlade, želim pomoći zemljama Balkana da napreduju u smjeru europske i euroatlantske budućnosti, pomoći im da se integriraju u europsku porodicu naroda i podržati budućnost u kojoj vladaju mir, stabilnost i blagostanje. To je moj mandat i ponosan sam što mi je dodijeljen- kazao je Palmer.

Zašto u ovom trenutku?

-Mislim da je proteklih nekoliko godina bilo mnogo govora o tome da SAD nisu dovoljno angažirane na Zapadnom Balkanu. Ovo je naš odgovor, jer želim pokazati posvećenost i ozbiljne namjere. Meni je omogućeno da svu energiju i napore usmjerim na ovu regiju. Sarađujemo sa evropskim partnerima i saveznicima a cilj nam je mir, blagostanje i stabilnost u regiji-istakao je Palmer.  

Govoreći o budućnosti Kosova i Srbije, poslao je poruku pregovaračima.

-Temeljna poruka jeste da vrijeme nije na našoj strani. Bitno je požuriti, uključiti Srbiju i Kosovo, ali i Evropu, SAD i ostale zemlje ove regije. Svi se moramo usaglasiti kada je riječ o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. U idealnom slučaju u centru pažnje bio bi sporazum o međusobnom priznanju. Voljeli bi da se to ostvari. Izbori na Kosovu su u oktobru, u Srbiji su zakazani za proljeće, nadam se da ćemo moći iskoristiti vrijeme između ta dva izborna ciklusa kako bismo vratili strane za pregovarački sto. Kosovo bi trebalo ukinuti takse, a Srbija obustaviti aktivnosti kada je riječ o ukidanju priznanja i legitimiteta Kosova. Trebali bi ponovo pokrenuti pregovore i postići sporazum-naglasio je Palmer.  

Govoreći o Bosni i Hercegovini, te kakvu politiku planira primjeniti i šta bi poručio bh. čelnicima istakao je kako bi SAD voljele da  institucije BiH budu više osnažene, reformirane, funkcionalne i transparentne.

-Važno je imenovati vladu u BiH. Također je važno da ona ostane predana svojim politikama na državnom nivou uključujući napredak ka NATO-u, kao i EU. Posao političkih čelnika je da postignu neophodne kompromise i pomognu BiH da krene naprijed. Mi podržavamo te napore i voljeli bismo da se trenutni zastoj riješi što prije-potcrtao je Palmer.

On je prokomentirao i političke postupke člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.  

-Poruka koju je Dodik poslao iz Banja Luke da će se ako ne bude po njegovom u Predsjedništvu BiH povući iz učešća u institucijama na državnom nivou krajnje je žalosna. On ne bi trebao prijetiti da će podrivati te ključne državne institucije u BiH, ako ne bude sve po njegovom u političkim pregovorima. Nadam se da će se Dodik uključiti u taj proces u dobroj volji i da će nastojati postići kompromise neophodne za napredak zemlje te da neće prijetiti tim institucijama koje su ključne za funkciniranje države i za snagu dejtonskog sistema-poručio je specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.