open-navfaktor-logo
search
Nakon odluke NSRS
Šta je Nikšić rekao o državnoj imovini koju RS otima: Kakve fajde čijom zovemo njivu ako...
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, govorio je sinoć na novogodišnjem prijemu te stranke i dotakao se među ostalim temama i državne imovine. 
29.12.2022. u 14:39
get url
text

Izjavu Nermina Nikšića mnogi su danas okarakterisali kao svođenje pitanja knjiženja državne imovine na "knjiženje tamo neke njive", čime, kako ističu, banalizuje pitanje vlasništva nad državnom imovinom. 

VEZANI TEKST - Kešo: Zapanjeni smo Nikšićevom izjavom koji pomaže Dodiku, "Osmorka" nema kičmu, bitne su samo fotelje

U Narodnoj skupštini RS-a jučer je usvojen Zakon o nepokretnoj imovini. Ustavni sud Bosne i Hercegovine se već izjasnio po ovom pitanju. Ovih je dana i predsjednica Ustavnog suda BiH komentirala za medije ovu temu i kazala kako RS nema nadležnost da regulira pitanje državne imovine. Naglasila je da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i da "njihovo neizvršavanje ili sprečavanje izvršavanja od strane nadležnih organa javne vlasti u BiH predstavlja krivično djelo prema članku 239 Krivičnog zakona BiH".

- Državna imovina bez državljana, bez ljudi i nije neka vrijednost. Moramo vratiti vrijednost javnoj imovini i javnim resursima njihovim stavljanjem u funkciju. Kakve fajde čijom zovemo njivu ako nema nikoga da je uzore. Kakve koristi od priče o građanskim interesima, ako građana ima sve manje... - dio je Nikšićeve izjave koja mu se zamjera. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.