Ponedjeljak, 06.12.2021.

Šta je neophodno za "slobodnu posjetu" bračnog ili vanbračnog partnera u zatvorima u FBiH?

Pandemija koronavirusa utjecala je i na uvjete pod kojim se može ostvariti "slobodna posjeta" u zatvorima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Slobodna posjeta" je posjeta bračnog ili vanbračnog partnera osuđeniku ili pritvorenoj osobi. U Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo imaju najsofisticiraniji način sprečavanja nastanka i širenja koronavirusa.

Da bi se ostvarila "slobodna posjeta" u KPZ-u Sarajevo, neophodno je da se ispune četiri uvjeta. Posjetilac najprije bude podvrgnut kontroli zračenjem dreger lampom, zatim se mjeri protok kisika, potom vrši kontrola visine temperature toplotnim kamerama i na kraju je potreban negativan PCR nalaz. 

U slučaju sumnje na zarazu medicinski tim KPZ-a Sarajevo ima na raspolaganju brze testove. Kontaktirali smo direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića koji nam je okvirno potvrdio naše informacije, ali da bez dozvole Federalnog ministarstva pravde ne može davati izjave.

U KPZ-u Mostar potvrdili su nam da je u skladu sa naredbom federalnog ministra pravde za "slobodnu posjetu" nephodan negativan PCR nalaz posjetioca.

- Nalaz ne smije biti stariji od 24 sata. Poštovanjem procedure postigli smo da nijedan osuđenik nije zaražen koronavirusom. Također, kada se zatvorenici vraćaju sa vanzavodskih pogodnosti moraju se testirati na COVID-19 - kazali su nam u KPZ-u Mostar.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh