open-navfaktor-logo
search
Azerbejdžanski gas
Šta je Jadransko-jonski plinovod i koji je rok za njegovu izgradnju?
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se u četvrtak s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim. Predsjednik Azerbejdžana Aliyev naglasio je da je Azerbejdžan spreman opskrbiti Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa, nakon što bude završena izgradnja Jadransko-jonskog plinovoda.
19.06.2022. u 18:57
get url
text

Riječ je o plinovodu koji bi Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju trebao spojiti na Transjadranski plinovod, koji plin iz Azerbejdžana doprema preko Turske i Grčke u Italiju. Prvi sporazumi o gradnji Jonsko-jadranskog plinovoda potpisani su još 2013. godine.

VEZANI TEKST - Džaferović s Aliyevim: Azerbejdžan spreman osigurati gas za BiH
 

Dužina ovog plinovoda je 511 kilometara.

- Postoji već duži niz godina ideja o izgradnji južne interkonekcije s kojom bi se Bosna i Hercegovina snabdijevala plinom iz Azerbejdžana. Ovaj projekat je tek u fazi izgradnje, a investicija je oko 185 miliona KM - kaže za Faktor stručnjak u oblasti energetike, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora Nihad Harbaš.

Ističe da bi na taj način imali drugi izvor snabdijevanja, te ne bi ovisili potpuno o ruskom gasu kao što je to trenutno slučaj.

- Ono što Bosna i Hercegovina nema jesu gasne elektrane koje proizvode struju. Bilo kakve najave o jeftinijem gasu ne mogu dati garanciju. Ovaj projekat je najavljen prošle godine. Rok izgradnje je pet godina, ali se još nije počelo sa konkretnim radovima - kaže Harbaš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.