open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Šta je Izetbegović odgovorio na pitanja medija o Vladi KS, Brankoviću, Izbornom zakonu i gradnji u Sarajevu
Izetbegović je najavio da će se aktuelna vlast u KS "još jedno vrijeme odupirati, praviti neki šou koji će trajati 15 ili mjesec dana", ali da se, kako je kazao, ne mogu suprostaviti volji većine
30.12.2019. u 15:56
get url
text

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović se, odgovarajući na upite medija na današnjoj novogodišnjoj konferenciji te stranke, osvrnuo na niz pitanja, poput rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo (KS), Izbornog zakona i raspodjele pozicija u vlasti.

Izetbegović je kazao da činjenica da je SDA ustupila dva od tri ministarstva u novom sazivu Vijeća ministara BiH nije visoka cijena ukoliko se napravi jedan snažan bošnjačko-bosanski blok.

- To je snažan front koji će moći iznijeti ono što nas čeka u ovom mandatu. Niko se u SDA nije opirao. Dapače, dobijao sam redovnu podršku, čak i pljesak ljudi. SDA je veoma zrela politička snaga. Poruka da će u Sarajevu bosanski opredijeljen Hrvat, koji je bio u Armiji RBiH, biti na čelu Vlade je poruka da Hrvati ne samo da su ravnopravni nego da mogu biti i vođe u Sarajevu. U igri je bio i naš Ivica Šarić, ali odlučili smo se za mlađeg čovjeka – kazao je Izetbegović.

Pojasnio je Izetbegović da su SDA, SBB i Demokratska fronta 17. maja ove godine utvrdili principe, te da su tada dogovoreni federalni i državni nivo, a da je KS dogovoren tek u decembru.

Govoreći o opstrukcijama HDZ-a BiH pri formiranju Vlade FBiH, Izetbegović je kazao da, ako ta stranka nastavi ovako, to nikako neće pomoći odnosima sa HDZ-om, niti rješavanju Izbornog zakona.

- Mi možemo definirati eventualno neke principe, ali riješiti Izborni zakon, koji 15 godina ne možemo riješiti, u narednih 15 dana, to se sigurno neće desiti. Ja očekujem da će negdje u martu biti formirana nova Vlada FBiH – poručio je predsjednik SDA.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Pritisci da se pocijepa SDA su se vratili onima koji su ih inicirali i pocijepali su njih

Kada je u pitanju odlazak mladih iz BiH, Izetbegović je ocijenio da se BiH teško može nositi sa tim problemom, te je u tom kontekstu podsjetio da mladi odlaze i iz Slovenije i Hrvatske.

Izetbegović je najavio da će se aktuelna vlast u KS "još jedno vrijeme odupirati, praviti neki šou koji će trajati 15 ili mjesec dana", ali da se, kako je kazao, ne mogu suprostaviti volji većine.

- Bilo je nekih u narodu očekivanja da će ta grupa ljudi nešto uraditi, a onda su svakog mjeseca ili postavljenje ratnog zločinca, ili ovakav film, ili dodijeljena sredstva sebi i svojim kumovima. Nije prošao nijedan mjesec da neki gaf teški nisu napravili. Neka prođe i ovaj januar pa ćemo izabrati novu, bolju Vladu KS – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da je KS doživio izvanredan razvoj od kraja rata do danas, ali da je SDA pri ostvarivanju tog razultata napravila i određene greške.

- Vlast privlači loše ljude i kvari dobre ljude. To treba priznati i premotati taj film i vidjeti gdje smo pogriješili. Samo rezultat je generalno jako dobar. Ne dozvoliti više nikad da uđu u vlast oni koji su sebi preči. Ja sam kao arhitekt i kao rođeni Sarajlija nezadovoljan razvojem grada koji se odvija haotično. Osjeća se da ne postoji mozak koji upravlja razvojem grada. Glavni grad je uvijek lice nacije. Kada vidite onaj otomanski ili austrijski dio, oni sami za sebe govore o onima koji su ih napravili. Zatim je nastupilo komunističko vrijeme i dobili smo novi moderni dio grada koji ni po čemu značajan nije, koji je jednak sa Novim Beogradom, Novim Zagrebom i tako dalje, a onda iza ovoga rata još gore. Haos. Novopečani bogataši su ustvari kreirali razvoj Sarajeva. I u tome svemu nije kriva samo SDA. Pogledajte ko je u ovom času direktor Zavoda za planiranje, koji su to ministri donijeli neke zakone koji su omogućili degradaciju, da se donose regulacioni planovi koji se uopće ne poštuju – pojasnio je Izetbegović.

Kazao je da je imao sastanak na Arhitektonskom fakultetu, na kojem je najavio da će struci biti data šansa struci, te da se konačno počne praviti grad kako treba.

- A ne da nam se dešavaju Tibre. To je nehumano, ljudi. Sad tek dolaze investicije u Sarajevu. Zašto se ne bi jedan veliki grad izgradio niz Bosnu, da imamo pravu rijeku, pravi kej. Zašto ne bismo imali električne autobuse, zašto ne bismo imali 1.000 električnih taksija koji su svi isti, da im pomogne bogata Vlada KS. Vlada KS ima na raspolaganju od 150 do 200 miliona godišnje za razvojne projekte, to nijedan drugi kanton nema. Ona može sad uzeti milijardu maraka, u roku od pet godina implementirati i u roku od 10 godina sve riješiti, zagađenje zraka, bolji urbanizam, saobraćaj u gradu, sve što je problem – dodao je Izetbegović.

SDA će, dodaje, učiniti sve da se postigne dogovor oko održavanja Lokalnih izbora u Mostaru, te da je krajnje vrijeme da se to riješi.

- Samo nećemo gurati Bošnjake u Mostaru na neko rješenje koje će ih ponovo spustiti nekoliko stepenica niže – poručio je predsjednik SDA.

Upozorio je Izetbegović partnere iz HDZ-a BiH da će patriotski blok, koji je četiri puta brojniji od HDZ-a, razbiti okove. Uvjetovanjima predsjednika HDZ-a BiH, tvrdi, neće popustiti.

- Poštovat će se jedini okvir za izmjene Izbornog zakona, a to je implementacija presuda Suda u Strazburu. Moramo priznati da, osim tri konstitutivna naroda, živi i onaj četvrti. Zašto bi građani iz konstitutivnih naroda imali veća prava od drugih građana – izjavio je Izetbegović, naglasivši da su stavovi ipak bliži između probosanskih stranaka i onih okupljenih oko HDZ-a BiH.

Osvrnuo se Izetbegović nakon novinarskog upita i na odnose BiH sa zemljama regiona, Izetbegović je kazao da se predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović "puno puta očešala od nas", te da se od Hrvatske očekuje da se prema BiH ne odnosi paternalistički i da plati vodu koju koristi iz Buškog jezera, da vrati imovinu BiH, da ne gradi Pelješki most u suprotnosti sa UNCLOS-om.

- Ono što su uradili prije 25 godina je užasnu štetu nanijelo BiH, Bošnjacima i Hrvatima u BiH. Nakon rata je pola Hrvata nedostajalo u ovoj zemlji radi glupe politike – ocijenio je Izetbegović.

Izetbegović je objasnio da se aktuelni gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu najavio za sastanak dan ranije, kada je raspored predsjednika SDA već bio popunjen, a da je jedna od tih obaveza bila sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom.

Objasnio je Izetbegović i zašto je na poziciju zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH imenovan Nedžad Branković, za kojeg je rekao da je vrlo sposoban čovjek i stručan za oblast kojom će se baviti.

- Zaslužan čovjek, patriota, posvećen čovjek, dobitnik Zlatnog ljiljana koji je svaki dan išao na Tubel, pretrčavao na drugu stranu, riskirao život dok nije napravio Sarajevski tunel. E sad, bile su afere u vezi s gospodinom Brankovićem koje su jedna po jedna padale pred sudovima. Ja vjerujem sudovima i šta ćemo sad sa tim? Sudovi su očistili te priče o gospodinu Brankoviću. Sad mi treba da odbacimo jednog iskusnog, referentnog, stručnog čovjeka, jednog posvećenog čovjeka, jednog patriotu, zato što su bile neke afere koje su nestale. Upravo treba da damo šansu ljudima koji znaju jer, nažalost, ima puno koji su u vlasti, a ne znaju dovoljno – kazao je Izetbegović.

Ocijenio je da će ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković biti jako dobra ministrica, ali da je siguran da će biti i gafova jer je mnogo vremena provela van BiH i ne zna dovoljno našu situaciju, a đavo je, kako je kazao, u detaljima.

- Nije pročitala Program reformi. Formirala je neki svoj stav na bazi onoga što je u međunarodnoj štampi pročitala, tako da je pogriješila što e uopće tu stvar komentirala jer nije upravu – kazao je Izetbegović govoreći o izjavi Turković da "neće biti MAP-a".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.