open-navfaktor-logo
search
Afganistan
Šta je ISIL-K, grupa koja bi mogla napasti aerodrom u Kabulu?
Trenutno nema detalja o prijetnji koja je nagnala zapadne zemlje da upozore ljude da se udalje od aerodroma u Kabulu. Međutim, u posljednjih nekoliko dana pojavile su se informacije da su se borci takozvane Islamske države Provincija Khorasan infiltrirali u Kabul.
26.08.2021. u 13:48
get url
text

Ta grupa djeluje u Afganistanu pod imenom Provincija Khorasan (ISKP). Khorasan se odnosi na historijsku regiju koja pokriva dijelove današnjeg Afganistana i Pakistana.

ISIL-K je nastao u januaru 2015. godine, a navodno ga prvenstveno čine bivši pripadnici pakistanskih talibana i afganistanskih talibana.

Daleko je ekstremniji od afganistanskih talibana, s kojima su zakleti neprijatelji, piše BBC.

Ova grupa afganistanske militante smatra "otpadnicima", pa njihovo ubijanje čini zakonitim prema njihovom tumačenju islamskog zakona.

Islamska država osudila je mirovni sporazum između SAD-a i talibana u Afganistanu 29. februara 2020., obećavši da će se nastaviti boriti. Ne priznaju ni talibansku vlast u Afganistanu za koju tvrde da je dio tajnog dogovora s SAD-om.

Iako su krajem 2019. godine pretrpjeli velike poraze, uključujući i zarobljavanje više čelnika, sad su se oporavili i u kratkom razdoblju izveli brojne napade. Grupa je također preuzela odgovornost za napad u Iranu u septembru 2018. godine.

ISIL-K je od svog osnivanja redovno izvodio napade, a ciljevi su mu uglavnom bile afganistanske sigurnosne snage, afganistanski političari, talibani, vjerske manjine, uključujući i šiitske muslimane i sikhe, američke i NATO snage te međunarodne agencije i humanitarne organizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.