open-navfaktor-logo
search
Opasnost od obrušavanja
Šta je Grad Sarajevo do sada uradio po pitanju kasarne Jajce i koji su planovi?
Kasarna Jajce više od stotinu godina krasi i dominira nad gradom Sarajevom. Kao takva, predstavljala bi jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija u gradu, međutim ova perspektivna građevina već dugi niz godina nalazi se u stanju obrušavanja. 
24.07.2021. u 21:25
get url
text

Kasarna Jajce je samo jedan u nizu od objekata neperspektivne vojne imovine, a Grad Sarajevo je ovaj objekat dobio na korištenje od Federacije Bosne i Hercegovine na period od 49 godina.

Iz Gradske uprave tvrde da je nakon primopredaje objekta od Vlade FBiH Grad Sarajevo uradio potpuno čišćenje kompleksa kasarne. Kako su kazali, uklonjena je velika količina smeća, stabala na čitavoj parceli, te je pristup u potpunosti oslobođen.

{$galerijaFotografija}

- Kao preduvjet za izradu glavnog projekta urađena su geodetska snimanja, inženjersko-geološki radovi, arhitektonska snimanja postojećeg stanja kompleksa, analiza arhitekture sa aspekta restauracije i studija analitičkog pristupa novog rješenja - kazali su iz Gradske uprave.

Ističu da Gradska uprava trenutno radi na prikupljanju informacija o vrijednosti glavnog projekta. 

Kako saznajemo, glavnim projektom je predviđeno da se u sklopu kasarne koja se planira restaurirati nalaze ugostiteljski objekti, kao i prostorije koje bi se koristile u obrazovne i kulutrne svrhe.

Kasarna Jajce trenutno ne može biti ucrtana na mapu o turističkoj signalizaciji, budući da zbog ruševnog stanja predstavlja opasnost za turiste.

 

Kasarna Jajce 03.03.2021.
1 od 30
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.