open-navfaktor-logo
search
Dvostruko samoubistvo
Šta je dvojicu mladih Zadrana natjeralo u smrt?
Bože, ako umrem mlad, odvedi me u raj, u paklu sam već bio - napisao je na svom Instagramu jedan od dvojice mladića koji su jučer izvršili samoubistvo.
19.09.2018. u 09:22
get url
text

Stravično dvostruko samoubistvo šokiralo je jučer u rano jutro region. Dvojica mladića u dobi od 22 i 23 godine zajedno su se ubila ispušnim plinom u automobilu u šumi na zadarskom Musapstanu.

Prije nego što su spojili plastičnu cijev na auspuh i proveli je u automobil, koji su pomno obložili plastičnim vrećicama, pustili su muziku i napisali oproštajna pisma, piše Slobodna Dalmacija.

- Pozdrav domovini. Ne da nam se više, bit ćemo vaši čuvari gore na nebu - napisali su u svojim porukama koje je pronašla policija.

Duboko u šumi, na izoliranom mjestu, u ranim jutarnjim satima pronašao ih je pastir: u automobilu čiji je motor još uvijek radio ugledao je dvojicu mladića, a tek kad se približio shvatio je da se dogodilo nešto strašno. Na automobilu iz kojeg je cijelo vrijeme treštala muzika bila je spojena plastična cijev. Automobil je bio zaključan iznutra, te mu je odmah postalo jasno o čemu se radi i nazvao je policiju.

Pomno planirali

- Još uvijek je pod velikim šokom od onoga što je vidio. Najprije je mislio da je riječ o ljubavnom paru, pa se isprva nije htio ni približavati. No, kako je motor automobila stalno radio uz glasnu muziku, postalo mu je sumnjivo pa je prišao da vidi o čemu se radi. Šokirao se kad je ugledao cijev koja je iz auspuha išla u automobil. Shvatio je o čemu se radi, no automobil je bio zaključan iznutra, a tijela su bila unutra. Mladići nisu davali znakove života - ispričala je poznanica Zadranina koji jučer nije mogao komentirati strašni događaj.

Iako je policija odmah nakon njegove dojave pohitala na mjesto tragedije, mladićima više nije bilo spasa. Utvrđeno je da je njihova smrt nastupila nekoliko sati prije dolaska policije.

- Policija još utvrđuje okolnosti ove tragedije. Možemo reći da je u ovom slučaju isključena bilo kakva mogućnost počinjenja kaznenog djela - rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, koja je na mjestu nesreće obavljala uviđaj do 13 sati.

Da su dvostruko samoubistvo mladići prethodno pomno isplanirali, potvrđuje mjesto nesreće na kojem su okončali život. U automobilu su pronađene plastične vrećice kojima su mladići pomno začepili sve otvore u automobilu, a na auspuh je bila spojena plastična cijev.

Mladići su bili odjeveni u ležernu odjeću sa sunčanim naočalama, kao da su netom prije toga bili na plaži. Na mjestu nesreće nije pronađen alkohol, a mladići navodno nisu bili ni pod utjecajem opijata.

Čudni postovi

Šta je bio motiv ovog strašnog čina, niko službeno nije htio komentirati, no iz krugova bliskih mladićima moglo se doznati da su obojica bili depresivci, a jedan od njih prethodno je na svom Instagramu objavljivao čudne postove, te je čak često objavljivao mjesto na kojem je s prijateljem na kraju odlučio dići ruku na sebe.

- Bože, ako umrem mlad, odvedi me u raj, u paklu sam već bio! - napisao je.

Ozbiljnije probleme imao je tokom školovanja, navodno zbog konzumiranja opijata, premda je posljednjih godina bio u redu i imao je uredno zaposlenje, kao i njegov prijatelj s kojim je odlučio počiniti samoubistvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.