open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Šta je Dodik tražio na sjednici, koji su mu prijedlozi odbijeni
Milorad Dodik je na današnjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu imao nekoliko prijedloga kojima je htio dopuniti dnevni red, ali su oni glasovima preostala dva člana, predsjedavajućeg Šefika Džaferovića i Željka Komšića odbijeni.
22.07.2022. u 14:52
get url
text

Tako je Dodik želio da se glasa o pokretanju pregovora između Vijeća ministara i Srbije u vezi s izgradnjom aerodroma u Trebinju. Pored toga, pokušao je još jednom, baš kao i u slučaju aerodroma u Trebinju, da se razmatra pristupanje BiH inicijativi Otvoreni Balkan, iza koje se krije namjera Srbije da dominira na ekonomsko-političkom planu u regionu. 

Namjeravao je i da se glasa o početku pregovora između BiH i Srbije u vezi s projektom "Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije", a radi se o novom kraku gasovoda.

- Mi već 10 godina čekamo tu vrstu priče oko izgradnje gasovoda. Mislim da je nerazumno i u sferi zaista patološkog pristupa da se onemogućava jedan ovakav projekat koji treba da osigura redovno snabdijevanje gasom dijela BiH i RS-a - kazao je ljutiti Dodik nakon sjednice.

S druge strane, Predsjedništvo BiH je podržalo Nacrt strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi s pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.