open-navfaktor-logo
search
Žele domaćinstvo
Šta je Boris Johnson ponudio UEFA-i, seli li EURO 2021 u Veliku Britaniju?
Premijer Velike Britanije Boris Johnson ponudio je UEFA-i da njegova zemlja preuzme kompletno domaćinstvo i organizaciju Evropskog prvenstva koje bi se trebalo održati ovoga ljeta.
03.03.2021. u 08:00
get url
text

VEZANI TEKST - UEFA spremna za promjenu plana za EURO: Umjesto 12 zemalja, domaćin samo jedna?

Prethodni plan UEFA-e bio je da se EURO 2020 (originalni naziv, op. a.) odigra u 12 gradova širom Starog kontinenta (London, Glasgow, Dublin, Amsterdam, Bilbao, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, München, Rime, St. Peterburg, Baku), no pandemija koronavirusa, zbog koje je EP i odgođenu za ovu godinu, predstavlja ozbiljan problem u organizaciji takmičenja.

Kako je kultni Wembley svakako trebao ugostiti sedam mečeva Evropskog prvenstva, uključujući tri susreta grupne faze, te polufinala i finale koje je planirano za 11. juli, nekadašnji gradonačelnik Londona ponudio je mogućnost organizacije cjelokupnog takmičenja na britanskom tlu.

Prema pisanju The Suna, koji je prvi otkrio namjeru premijera Velike Britanije, UEFA će se o ponudi koju je dobila očitovati do 7. aprila. Ujedno to je datum do kojeg bi se zemlje, čijih 12 gradova je trebalo ugostiti mečeve Evropskog prvenstva, trebale izjasniti ostaju li domaćini ili odustaju od domaćinstva.

Vlada Velike Britanije je prošle sedmice donijela odluku prema kojoj bi sve restrikcije koje se odnose na pandemiju koronavirusa trebale biti okončane do 21. juna, što bi značilo da bi finale na Wembleyju moglo pratiti 90.000 gledalaca, navodi britanski tabloid.

Velika Britanija bi EP organizovala na deset stadiona, a osim Wembleyja domaćini eventualnih utakmica Eura bili bi Old Trafford, Etihad (Manchester), Villa Park (Birmingham), St James Park (Newcastle), Stadium of Light (Sunderland), Emirates, Tottenham Hotspur, London (London) i Anfield (Liverpool).

Jasno, sve će zavisiti od odluke Evropske fudbalske federacije...

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.