open-navfaktor-logo
search
Rok je davno probijen
Šta je bilo od obećanja Zorana Tegeltije da će crkva u avliji nane Fate Orlović biti uklonjena na proljeće?
Početkom ove godine predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je "da je proces uklanjanja nelegalno izgrađene pravoslavne crkve zaustavljen zbog pandemije koronavirusa i bit će nastavljen u proljeće ove godine".
29.04.2021. u 18:55
get url
text

VEZANI TEKST - Tegeltija okrivio koronu i najavio: Uklanjanje crkve u Konjević Polju u proljeće

- Očekujemo da će u proljeće ove godine biti završen kompletan proces izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava - kazao je tom prilikom Tegeltija.

Skoro četiri mjeseca kasnije ništa se konkretno nije uradilo po tom pitanju. Podsjetimo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je 1. oktobra 2019. presudu kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Tada je naglašeno sljedeće: "Sud je zaključio da odgovorna država treba da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri mjeseca od kada ova presuda postane konačna, poduzme sve neophodne mjere kako bi osigurala izvršenje odluke". 

VEZANI TEKST - Nana Fata Orlović prima infuziju: Ako saznate kada će ukloniti crkvu, javite mi, da uzmete muštuluk

No, ubrzo je uslijedila pandemija koronavirusa koja je vlastima u bh. entitetu Republika Srpska poslužila kao izgovor da za 19 mjeseci ne sprovedu presudu Suda. Nema nikakvih naznaka da će se to uskoro desiti.

- Niko nas nije kontaktirao. Ništa se ne dešava. Očekivali smo da će se ispuniti silna obećanja, ali ništa od toga - kaže nam Mirza Karić, zet nane Orlović.

Dodao je da se nana Fata osjeća dobro.

- Prima terapiju, nalazi se s nama ovdje u Srebreniku. I ona kao i mi iščekuje vijesti iz Konjević Pollja - istakao je Karić.

VEZANI TEKST - Urađen predračun radova za izmještanje crkve iz avlije Fate Orlović, potrebno najmanje 70.000 KM

U jednom od ranijih razgovara nana Fata nam je kazala:

- Kažu, sve će biti gotovo na proljeće. Dobro, sačekat ćemo proljeće. Ako šta saznate, javite mi, da mi uzmete muštuluk - poručila je u februaru nana Fata Orlović.

Ni njen advokat Rusmir Karkin nije optimista.

- Nemamo nikakvih informacija da će se uskoro nešto početi dešavati kada je u pitanju uklanjanje crkve. Očito da ne postiji volja u RS-u da se to konačno učini. Mislim da je Sud u Strazburu trebao izvršiti pritisak na BiH i entitet RS kako bi se ovaj proces konačno završio.

Nisam optimista da ćemo uskoro čuti pozitivne vijesti. Vidite, Milorad Dodik traži mirni razlaz u BiH, zato se ne treba čuditi nepoštivanju prava Bošnjaka u RS-u koji je u tom dijelu naše države u manjini - naglašava Karkin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.