open-navfaktor-logo
search
Ocjena ustavnosti
Šta je bila tema razgovora Komšićevog kabineta i OHR-a
Kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića obavio je danas konsultacije sa Uredom visokog predstavnika.
19.07.2022. u 14:45
get url
text

- Ured Visokog predstavnika u BiH i kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvršili su konsultacije na kojima je zaključeno da će kabinet člana Predsjedništva BiH dostaviti kancelariji visokog predstavnika u BiH zahtjeve za ocjenom ustavnosti koje se odnose na izborni proces i Izborni zakon BiH.

VEZANI TEKST - Je li OHR počeo igru kakvu HDZ BiH priželjkuje, hoće li udovoljiti Čovićevim zahtjevima

Naime, član Predsjedništva BiH Željko Komšić prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uputio je zahtjev za ocjenu ustavnosti koji se odnosi na način odlučivanja i nadležnosti domova naroda, posebno sa stanovišta pokretanja vitalnog interesa, koji predstavlja alat za blokade, te apelaciju dr. Slavena Kovačevića prema Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koja se tiče aktivnog prava glasa, odnosno načina izbora u Zastupnički dom Parlamenta BiH, Domove naroda i Predsjedništvo BiH - navedeno je u saopćenju Kabineta.

Podsjetimo, konsultacije su obavljene u vrijeme kada se pojavila informacija nekoliko medija, ali i političara da postoji mogućnost da visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona u BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.