open-navfaktor-logo
search
Dati jasne odgovore
Šta hrvatski politički predstavnici očekuju od vanrednog zasjedanja HNS-a?
Većina predstavnika hrvatskih političkih stranaka smatra kako će subotnje zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora imati veliki značaj za budućnost Bosne i Hercegovine, te očekuju da će se na zasjedanju utvrditi "donja granica" ispod koje niti jedan politički predstavnik Hrvata ne bi trebao ići.
18.02.2022. u 10:51
get url
text

- Očekujem konstruktivnu raspravu i ogroman odziv pozvanih delegata te da ćemo usvojiti zaključke koji će dati vrlo jasne odgovore na trenutnu poziciju hrvatskog naroda u BiH. Vjerujem da će svi zaključci i odluke biti u skladu s Ustavom i svim zakonima u BiH i da će jasno identificirati sve ono što BiH čini zarobljenom u ovom političkom blatu i sve ono što joj koči put prema EU i NATO-u. Mislim da ćemo kroz zaključke identificirati te probleme i dati valjane odgovore na izazove pred nama – izjavio je za Fenu predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Prvi čovjek HDZ-a 1990 smatra kako HNS mora utvrditi liniju ispod koje niti jedan politički predstavnik hrvatskog naroda ne smije ići.

- Niko od Hrvata nikada ne smije prihvatiti da će hrvatski narod biti brisan iz članova 4 i 5 Ustava BiH, samim time niko nema pravo prihvatiti dekonstituiranje Hrvata na način smanjenja ovlasti Doma naroda. To ćemo u subotu jasno potvrditi i to je naš minimum koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH – kazao je Cvitanović.

Na pitanje je li moguće da političke stranke s hrvatskim predznakom bojkotiraju opće izbore ako se ne postigne sporazum o izmjenama izbornog zakonodavstva, Cvitanović je odgovorio kako je još prerano zauzimati takve stavove.

- Naš stav je da trenutno nema uvjeta za raspisivanje izbora i da je postojeći Izborni zakon, koji nije implementirao presude, protivustavan i protivzakonit. Smatramo da Centralna izborna komisija nije tijelo koje bi smjelo uzeti sebi za pravo ulogu Parlamenta BiH i praviti promjene Izbornog zakona i na taj način raspisivati izbore. Ne želim spominjati riječ "bojkot", želim dati prostor da se dođe do rješenja, da imamo ustavna i zakonita rješenja za održavanje izbora – poručio je predsjednik HDZ-a 1990.

HRS dobio poziv, učešće neizvjesno

Poziv za učešće na vanrednom zasjedanju HNS-a dobio je i HRS, no još je neizvjesno hoće li se delegati te stranke pojaviti.

- HRS je na prošloj sjednici HNS-a napustio ovu instituciju zbog krajnje nedemokratskih, totalitarističkih metoda vođenja ove institucije. Poštujući osjetljivost trenutka, na poziv Sekretarijata HNS-a poslali smo popis naših delegata i uredno primili poziv. No, odluku hoćemo li učestvovati ili ne će donijeti tijela naše stranke. Mi nismo HDZ da predsjednik diktira stvari. U HRS-u, vjerovali ili ne, pita se većina – kazao je predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Što se tiče zaključaka koji će biti usvojeni, Raguž smatra kako HNS mora donijeti "jasne i nedvosmislene poruke koje će ići u smjeru težnji ka ustavno-administrativnim reformama BiH, jer je više nego očigledno kako nama kao narodu nema održive budućnosti u ovakvoj BiH".

- Od Hrvata se traži kompromis, iako živimo već u kompromisnoj situaciji gdje nam se gaze naša ljudska i građanska prava - ustvrdio je Raguž.

Prvi čovjek HRS-a uputio je kritiku na račun predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića, kazavši kako bi on trebao preuzeti odgovornost, jer u posljednjih 18 godina nije riješio "hrvatsko pitanje" u BiH.

- Ako je toliko iskren u namjerama koliko nas u to želi uvjeriti, zašto ne podnese ostavku na čelnu funkciju HNS-a? Neka vodi svoju stranku, a neka HDZ ponudi nekog novog na čelo HNS-a. Naravno, utopija je da će politički vrh Hrvata imati sluha za ovo što sam naveo – poručio je Raguž.

Predsjednik HRS-a smatra kako sutrašnja sjednica HNS-a neće dodatno podgrijati političku atmosferu u BiH, a s približavanjem datuma izbora, po njegovim riječima, normalno je da će se politička retorika pojačavati.

Što se tiče samog održavanja općih izbora, Raguž smatra kako će se oni bez obzira na sve održati.

- Izbora će biti i svi će na njima učestvovati. Ne zaboravite kako je HDZ učestvovao na izborima i uredno popunio institucije vlasti na izborima 2002. nakon gnusnih nametanja Wolfganga Petritscha, kako su učestvovali na izborima 2014. nakon Platforme, ušli u koaliciju sa SDA i DF-om tada koja traje i dan-danas i učestvovali su u izbornom procesu 2018. kada su okolnosti iste bile kao i danas - kazao je Raguž.

Dodao je kako ne treba dovoditi u pitanje učešće na izborima, već učešće u vlasti na svim nivoima, kako zakonodavnoj, tako i izvršnoj.

Jednakopravnost i legitimno predstavljanje

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin, ujedno i predsjednik Vlade Livanjskog kantona, kazao je kako će HNS poslati poruku s ciljem osiguravanja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

- Od vanrednog zasjedanja HNS-a očekujem se da sukladno složenosti političkog trenutka u kome se nalazi BiH, donesu zaključci kojima će se još jednom potvrditi opredijeljenost hrvatskog naroda za evropski put BiH u smislu potreba dogovora o izmjenama Izbornog zakona s osiguranjem jednakopravnosti i izbora legalnih i legitimnih predstavnika Hrvata u sve institucije vlasti na svim nivoima bez izuzetka i bez uzurpiranja konstitutivnosti hrvatskog naroda od brojnijeg bošnjačkog naroda u Federaciji BiH - izjavio je Vukadin.

Dodao je kako također očekuje da će HNS na vanrednom zasjedanju usvojiti zaključke kojima će se "ukazati na potrebu izmjena Ustava BiH u redovnoj parlamentarnoj proceduri s ciljem federalizacije BiH i osiguranjem konstitutivnosti svih naroda i jednakosti ostalih manjina koje žive na cijelom teritoriju BiH".

Po njegovim riječima, sve to je preduvjet razvoja BiH u svim sferama života.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.