open-navfaktor-logo
search
Istraživanje Nove TV
Šta građani Hrvatske misle o Milanoviću: Podržavaju njegov odnos prema bh. Hrvatima, zamjeraju mu izjave o Srebrenici
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dvije je godine na toj funkciji.
17.02.2022. u 22:24
get url
text

Tim povodom Nova TV provela je istraživanje o njegovom radu. Po čemu Hrvati pamte te godine, te koji su potezi i poruke Zorana Milanovića i kako ih ocjenjuju građani?

Zoran Milanović školskim ocjenama dobio je trojku, odnosno 3,2. Gotovo u svim dobnim grupama i u svim dijelovima Hrvatske ima podjednaku podršku, pokazalo je istraživanje. Najbolje prolazi kod birača SDP-a s 3,9, zatim Domovinskog pokreta i MOST-a s 3,5. Birači Možemo su malo kritičniji, ali je to i dalje trojka, odnosno 2,8, a trojku ima i kod birača HDZ-a ili 2,5.

Većina građana, njih 52 posto u skladu s očekivanjima ocjenjuje dvije godine mandata Zorana Milanovića. Za 31 posto građana njegov rad je ispod očekivanja. A da je iznad očekivanja misli 14 posto građana.

Kada su u pitanju najbolji Milanovićevi potezi, na prvom mjestu se našla poruka da neće slati Hrvate u Ukrajinu. To odobrava 45,1 posto ispitanika. Zalaganje za popuštanje mjera u COVID krizi podržava 39,1 posto ispitanika, a na trećem mjestu je kritiziranje rada ministra odbrane, što podržava 28,1 posto birača.

Odlazak s proslava u Zadru i Okučanima, gdje su se pojavila ustaška obilježja, podržalo je 23,2 posto ispitanika.

Briga za Hrvate u BiH našla se na petom mjestu s podrškom od 21,8 posto.

Kada su u pitanju najlošiji potezi, Milanoviću najviše zamjeraju posjetu klubu u Slovenskoj tokom lockdowna, i to 42,6 posto ispitanika.

Za neke pozitivan, a za druge negativan potez, njih 28,2 posto bilo je napuštanje obilježavanja godišnjica u Zadru i Okučanima gdje su bila ustaška obilježja.

Predsjednikove izjave o genocidu u Srebrenici osuđuje 26,3 posto ispitanika. Odlikovanje Zlatana Mije Jelića, koji ima optužnicu za ratne zločine u BiH ne odobrava 22,5 posto birača.

I još jedno odlikovanje, ovaj put vraćanje odlikovanja Branimiru Glavašu, ne odobrava 21,3 posto ispitanika.

Zanimljivo, gotovo jednaku ocjenu dobila je i Kolinda Grabar Kitarović nakon dvije godine na Pantovčaku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.