Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak tokom više sastanaka u New Yorku morao je objašnjavati kako je Elvis Keljmendi, pripadnik kosovskog narko kartela, dobio pasoš BiH u roku od dva dana.

Predstavnici nekoliko zemalja izrazili su veliku zabrinutost što je MUP Republike Srpske, ne poštujući procedure, omogućio nova lična dokumenta jednom od najopasnijih kriminalaca u regionu što je, kako su naglasili, direktno podrivanje međunarodnih napora na suzbijanju ilegalne trgovine narkoticima, saznaje BN.

Ministar Crnadak je u telefonskom razgovoru za ovu televiziju djelimično potvrdio ova saznanja, odbijajući da nešto više kaže o ovom slučaju.

O ovoj temi, kako kaže, govorit će kada se vrati iz New Yorka, gdje je prisustvovao zasjedanju Generalne skupštine UN u BiH.

Crnadak je samo otkrio da je prije desetak dana pozvao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Republiku Srpsku spasi međunarodne blamaže i javno se ogradi od postupka MUP-a Republike Srpske, koji su izdali putne isprave mlađem Keljmendiju.

Elvis Keljmendi, sin poznatog Nasera Keljmendija, za kojeg se vjeruje da je jedan od najmoćnijih vođa albanske mafije na ovim prostorima, dobio je dokumente Republike Srpske. Keljmendiju mlađem 17. augusta ove godine MUP Republike Srpske u Zvorniku je izdao pasoš BiH, kojeg je Keljmendi svojeručno potpisao.

Elvisu Keljmendiju u junu 2016. godine zabranjen je ulazak u BiH zbog povezanosti sa organiziranim kriminalom, terorizmom te zbog predstavljanja prijetnje po sigurnost BiH. On je zbog povezanosti sa navedenim krivičnim djelima, zajedno sa ocem Naserom i braćom, od ranije na crnoj listi SAD-a.