Alma Čolo, predsjedavajuća ove interresorne radne grupe i zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kazala je da bez dva dopredsjedavajuća, a to su Bariša Čolak (HDZBiH) i Sredoje Nović (SNSD), ne može zakazati sjednicu.

Podsjetila je da prošli put nije bilo kvoruma iako su iz Evrpske unije insistirali na zasjedanju.

S obzirom na bojkot rada institucija Bosne i Hercegovine koji provode parlamentarne stranke iz RS-a i poduzimanje koraka ka jednostranom prenošenju nadležnosti s BiH na bh. entitet RS, i rad na izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine je zastao. Međunarodni medijatori iz SAD-a i EU-a su privremeno odgodili razgovore o reformi Ustava BiH i izbornog zakonodavstva do rješavanja krize sa blokadom državnih institucija i nasrtajima na ustavno-pravni poredak BiH.

VEZANI TEKST - Palmer i Eichhorst odgodili dolazak u BiH, Dodik glavni krivac?

U četvrtak je pak Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovni, pozvao na ograničenu reformu Ustava BiH i izmjene Izbornog zakona.

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine postoje razmišljanja da bi možda nakon Nove godine mogli biti neki pregovori, neka akcija iz Evropske unije jer sami očito ne možemo ništa. 

No zvaničnih razgovora i najava nema i sve je na bazi spekulacija i razmišljanja.