open-navfaktor-logo
search
Famoznih šest mjeseci
Šta bi za Dodikov pakleni naum značile promjene u Francuskoj i EU, zašto je siguran u dobre vijesti iz New Yorka
Određeno povlačenje čelnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika pod pritiskom međunarodne zajednice, posljednjih dana prije svega Njemačke, treba posmatrati i kroz prizmu lukave namjere predvodnika udara na ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine da se aktivira u punom rušilačkom kapacitetu "kada se steknu uvjeti".   
19.04.2022. u 20:14
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik se uplašio Nijemaca: Još šest mjeseci za vraćanje nadležnosti kada su pitanju OSBiH i indirektni porezi

- Njemačka traži da poništimo zaključke koje smo o tome donijeli, a odnose se na suspendovanje ingerencija BiH kao što su vojska, indirektni porezi jer znaju da je postojanje tog dokumenta za nas obaveza, koju ćemo mi sprovesti. Logika nalaže da zbog novih okolnosti te poslove prolongiramo za još šest mjeseci.

Zbog konstelacije odnosa bilo bi glupo da nekome bodemo oči. Okolnosti za našu borbu bile su povoljnije do ove situacije u svijetu. Oni sada ubrzavaju priču protiv RS-a, računajući da su za vrijeme sukoba u Ukrajini za njih veoma povoljne okolnosti. Naša procjena je da s nekim pitanjima treba malo sačekati - kazao je prije nekoliko dana Dodik za beogradske medije.

VEZANI TEKST - Brand: Zauzeti čvrst stav protiv ekstremista Dodika i Čovića, NATO mora osigurati mir u BiH 

Tri su stvari na koje Dodik računa i koje bi mu stvorile prostor za još aktivnije pokušaje na razbijanju BiH. Hronološki, dva se tiču samog srca Evropske unije (EU), preciznije Francuske. Iako je Evropska unija složena organizacija 27 država, opće poznato je da u kreiranju politike Brisela daleko najveći utjecaj uz Njemačku ima Pariz. Istina, Mađarska sve više postaje kamenčić u evropskoj cipeli, može to pokušati Slovenija ili Hrvatska, ali ne i više od toga.

U nedjelju će Francuska dobiti novog predsjednika ili kako se jednako nadaju u Moskvi, Beogradu i Banjoj Luci, predsjednicu. Centrista Emmanuel Macron ili desničarka Marine Le Pen, odlučit će Francuzi, čiji izbor će imati posljedice za cijeli svijet. Le Pen je poznata kao i političarka koja (je) ima(la) dobre odnose sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a ovaj upravlja Dodikom kao na daljinski.

VEZANI TEKST - Putin će sutra više misliti o Francuskoj nego o Ukrajini: Moskva želi pobjedu desničarke Le Pen, šta može Macron

Ako Le Pen pobijedi, desnica će dobiti krila uoči parlamentarnih izbora u junu i u slučaju da preuzme Vladu Francuske, vanjska politika EU-a, samim tim i odnos prema BiH, mogao bi pretrpjeti negativne promjene. 

Treća stvar na koju računa Dodik, a ona se čini najizvjesnijom, mogla bi se desiti u novembru ove godine. Naime, za nešto više od pola godine istječe produženi mandat Operacija Althea, formalno Snagama Evropske unije za BiH (EUFOR) za koji je u novembru 2021. u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija glasala i Rusija. U međuvremenu agresija Rusije na Ukrajinu sve je promijenila i ukoliko odnosi Zapada i Moskve budu na ovom nivou, a po svemu sudeći hoće, Kremlj će u New Yorku posegnuti za vetom.

Dodik računa na takav scenarij, a jedino mu maksimalno pojačan angažman Sjevernoatlantskog saveza (NATO) može pomrsiti planove o otcjepljenju bh. entiteta Republika Srpska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.