open-navfaktor-logo
search
Anketa
Šta Beograđani znaju o opsadi Sarajeva
"Opkoljeno Sarajevo" je stalna postavka Historijskog muzeja BiH i govori o životu građana u periodu opsade, o upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana živjeli bez struje, vode i grijanja
25.09.2018. u 12:13
get url
text
Izložba "Opkoljeno Sarajevo"

Stalna postavka Historijskog muzeja BiH  "Opkoljeno Sarajevo" putuje u Beograd. Tamošnjoj javnosti bit će predstavljena u Ustanovi kulture Parobrod od 25. septembra do 6. oktobra, uz nekoliko pratećih događaja. Ona prikazuje kako je tekao svakodnevni život u gradu, gdje i kako su građani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život…

Priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani. U stvaranju izložbe su učestvovali i građani Sarajeva, doniranjem ratnih predmeta Muzeju i dijeljenjem svojih ratnih priča i sjećanja.

Radio Slobodna Evropa napravila je kratku anketu na ulicama glavnog srbijanskog grada pitajući Beograđane znaju li za opsadu Sarajeva, pamte li detalje i hoće li posjetiti izložbu.

- Pamtim super, ali pošto sam invalid ne mogu puno ni da sjedim ni da stojim, tako da ne mogu doći, ali bih vrlo rado jer to je dokument koji ostaje trajno za cijelu Srbiju i srpski narod, kako se sve dogodilo i šta se dogodilo i zašto se šuti toliko – rekao je jedan Beograđanin.

Gospođa koja je, kako kaže, imala oko 12 godina u vrijeme opsade Sarajeva, kazala je da bi možda i otišla pogledati izložbu jer radi u blizini. pa bi joj "bilo zgodno".

- Događaj pamtim površno jer tada je imala nešto više od 12 godina, pa koliko čuješ tu otprilike. Sad se trudim da to malo znam, a svi bi to da ostavimo tamo negdje. Imam dosta prijatelja koji su došli u tom periodu u Beograd ali bih išla, išla bih sigurno – kazala je.

Još jedan od ispitanika rekao je da je u vrijeme opsade Sarajeva imao sedam-osam godina tako da se baš i ne sjeća.

- Bio je rat i u Hrvatskoj tako da je ovo bilo nekako od sekundarnog značaja za nas ali znam da je horor bio – zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.