- Optuženi posjeduje posebnu naklonost počinjavanju seksualnih kaznenih djela. Pritom se ne radi samo o zadovoljavanju seksualnosti nego i ispoljavanju moći i dominacije - stoji u obrazloženju presude 30-godišnjem Siniši K., prenosi Hina.

Njemu se predbacuje da je u lipnju i srpnju prošle godine na području Berlina silovao sedam, njemu nepoznatih, žena u starosnoj dobi između 14 i 28 godina.

Počinitelj je uhićen nakon što je prilikom jedne provale u spremište za vrtlarski pribor ostavio otiske prstiju. S obzirom na to da je prije toga u Srbiji već bio osuđen zbog silovanja i provala, policija je na temelju međunarodne datoteke pronašla počinitelja.

Osuđeni Siniša K. je već na samom početku suđenja priznao silovanja te izrazio kajanje.

Sud mu je unatoč tomu dosudio maksimalnu zatvorsku kaznu koja uključuje mogućnost neograničenog zadržavanja u zatvoru i nakon odsluženja kazne, što je specifičnost njemačkog pravnog sustava.

U presudi se objašnjava kako osuđeni "nije sposoban za terapiju" te da je djelovao "ciljano, promišljeno i kontrolirano" tako da se ne može govoriti o smanjenoj uračunljivosti kao olakotnoj okolnosti.

Osuđeni je i tijekom intenzivne javne potrage za njim počinio daljnja silovanja.

Roland Weber, odvjetnik jedne od žrtava, pozdravio je zatvorsku kaznu sa zaključnim sigurnosnim pritvorom.

- Ovom presudom je odaslan jasan signal da jedan ovakav počinitelj mora računati s tim da će za svoja nedjela ostatak života provesti u zatvoru - rekao je Weber.