open-navfaktor-logo
search
Hoće li Vučić dopustiti
Srpska pravoslavna crkva spremna ugroziti živote hiljada ljudi, traže da vjernici dođu u bogomolje za Vaskrs
Sinod Srpske pravoslavne crkve traži da se za Vaskrs prekine policijski sat u vrijeme liturgije, koji je u Srbiji uveden kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić o tome još nije donio odluku.
14.04.2020. u 11:16
get url
text

Vučić je, kako piše Blic, izjavio kako je razgovarao sa srpskim patrijarhom Irinejem i da je uvjeren "da će i crkva na odgovoran način postupiti, i da ćemo kroz TV prijenose moći da ispunimo svoja vjerska prava gledajući liturgije vaskršnje, ali i da sačuvamo zdravlje i život ljudi".

Izvor Blica, koji je upoznat sa detaljima ragovora između Vučića i Irineja u subotu na Lazarevu, kazao je kako je prijedsjednik Srbije zamolio patrijarha Irineja da ne poziva narod na okupljanje u crkvama, već da pomogne u organizaciji televizijskih programa iz više crkava.

Stav predsjednika Vučića je, kako piše Blic, naišao na razumijevanje patijarha koji je i ranije nalagao sveštenstvu da sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi sa odlukama Vlade Srbije u vezi sa koronavirusom.

Ipak, Sinod SPC jučer je izašao u javnost sa drugačijim saopćenjem, odnosno "prijedlogom i molbom" državnom vrhu Srbije da odobri prekid zabrane kretanja na Vaskrs od 5 do 10 sati.

- Na ovaj način predsjednik Vučić je doveden u nezavidnu poziciju. Ukoliko zabrani okupljanje vjernicima, bit će kriv. S druge strane, ukoliko odobri bit će kriv za svakog novog zaraženog ili mrtvog - naveo je sagovornik Blica, dodavši kako je to učinio "pod pritiskom vjernika i peticija pojedinih akademika i javnih ličnosti" da se SPC ipak bori za održavanje liturgija uz prisustvo vjernika.

- Svako će prići da poljubi ruku svešteniku, bit će mnogo ljudi na jednom mjestu i past će u vodu sve što smo do sada radili - kaže izvor "Blica".

U saopćenju SPC se navodi da je sinod održao sjednicu sa koje se obratio državnom vrhu Srbije sa prijedlogom i molbom.

- Sinod SPC se obratio državnom vrhu Republike Srbije sa prijedlogom i molbom da u pogledu zabrane kretanja usljed pandemije virusa korona odobri prekid zabrane kretanja na Vaskrs, od pet do deset sati, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da uzmu učešća na jutrenju i liturgiji na svoj najveći praznik - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.