open-navfaktor-logo
search
Ekonomska kriza
Šri Lanka zatvara škole i institucije zbog nestašice goriva
Šri Lanka je u ponedjeljak zatvorila škole i neke državne institucije koje nisu osnovne, započevši dvosedmično zatvaranje radi očuvanja rezervi goriva dok započinju pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o mogućoj pomoći i spasu za zemlju.
20.06.2022. u 21:39
get url
text

Zemlja s 22 miliona stanovnika nalazi se u najgoroj ekonomskoj krizi nakon što je ostala bez strane valute za finansiranje čak i najnužnijeg uvoza, uključujući gorivo.

U ponedjeljak su zatvorene škole, a državni uredi rade sa znatno manjim brojem osoblja u sklopu vladinih planova za smanjenje putovanja na posao i uštedu dragocjenog goriva. Bolnice i glavna morska luka u Colombu nastavljaju sa radom.

Stotine hiljada vozača čeka u ogromnim redovima za gorivo iako je ministarstvo energetike objavilo da neće imati nove zalihe goriva još najmanje tri dana, piše AFP.
Zemlja u aprilu nije uspjela da otplati svoj vanjski dug od 51 milijardu dolara i bila primorana da traži pomoć od MMF-a.

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe također se treba sastati s australskom ministricom unutarnjih poslova Clare O'Neil kako bi "intenzivirali saradnju i pomogao Šri Lanki jer se zemlja suočava s vrlo teškom ekonomskom krizom", navodi Canberra u saopćenju.

Šri Lanka se suočava s rekordno visokom inflacijom i dugotrajnim nestankom struje, što je pridonijelo višemjesečnim demonstracijama, koje su ponekad postajale i nasilne, pozivajući predsjednika Gotabaya Rajapaksu da odstupi sa vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.