Sredstva za čišćenje: Ovo je zamjena za proizvode sa opasnim hemikalijama

objavljeno: 26.02.2018. u 09:30

Većina proizvoda za čišćenje pokućstva prepuna je potencijalno opasnih hemikalija koje u tijelo mogu ući udisanjem te kroz kožu i ugroziti zdravlje. Bolji izbor su sredstva za čišćenje bazirana na prirodnim sastojcima, kao što su limun, sirće i soda bikarbona. Evo nekoliko prijedloga:

Čišćenje kupatila

Osim što dezinficira razne površine, sirće ima svojstvo izbjeljivanja pa je odličan izbor za čišćenje kupaonice i zahoda. Stavite u bočicu sa sprejem sirće i vodu u omjeru 1:2 i pošpricajte po površini koju čistite. Ovo možete uraditi i sa limunovim sokom.

Uklanjanje mrlja s poda i tepiha

Kod mrlja na podu pomiješajte dvije litre vruće vode sa čašom sirćeta i time operite pod. Ako se radi o mrljama na tepihu, tada izlijte malo sirćeta direktno na mrlju pa preko toga stavite malo deterdženta. Ostavite da se osuši pa istrljajte četkom.

Čišćenje naslaga u pećnici

Napravite smjesu od šoljice sode bikarbone i trećine šoljice vode pa je nanesite na cijelu unutrašnjost pećnice, uključujući i unutrašnje staklo. Ostavite da odstoji 12 sati pa pošpricajte sirćetom. Zatim istrljajte cijelu pećnicu krpom i toplom vodom. Tvrdokornije naslage ostružite - za to vam može poslužiti špatula ili stari nož.