open-navfaktor-logo
search
Sajam stipendija
Srednjoškolci i studenti zainteresovani za studiranje u inostranstvu, ali i za odlazak iz BiH
Na današnjem Sajmu stipendija na Univerzitetu u Sarajevu, veliki broj srednjoškolaca i studenata pokazao je interesovanje za nastavakom obrazovanja u inostranstvu, ali i ostankom u pojedinim zemljama svijeta.
26.10.2022. u 14:36
get url
text

Na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je održan 12. međunarodni Sajam stipendija, čiji su osnovni cilj i ideja vodilja, poboljšanje kvaliteta studija i ishoda učenja. UNSA ovaj sajam organizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Francuske, Campus France i Francuskim institutom.

{$galerijaFotografija}

Razgovarali smo sa posjetiocima Sajma među kojima su uglavnom studenti, u potrazi za dobrim mogućnostima za postdiplomski studiji ili specijalizaciju, ali i učenici srednjih škola koji imaju jasnu viziju u kojem smjeru žele da nastave svoje obrazovanje. Jedan od njih je i Ivor Šparavalo, učenik Druge gimnazije u Sarajevu.

- Sebi sam organizovao predmete da uglavnom radim jezike, ali me zanima i umjetnost, uglavnom slikarstvo, pa gledam i te opcije za studiranje. Najviše gledam po lokaciji šta mi je blizu i po jeziku koji bi mi se svidio za naučiti, tako da su Italija, Francuska neke od opcija jer ne bih da idem predaleko. U budućnosti ne želim da potpuno budem neko ko živi i radi vani, zato što mi je bitno održati odnose sa meni bitnim ljudima ovdje – rekao je Šparavalo.

Međutim, dosta je posjetilaca Sajma koji, osim traženja najboljeg programa za usavršavanje, razmišljaju i o definitivnom napuštanju BiH i ostanku u zemlji koja, kako kažu, pruža više prilika i sigurnosti. 

- Došle smo da vidimo da li postoji mogućnost za postdiplomski studiji ili eventualno za specijalizaciju. Bilo gdje u svijetu stomatologija je razvijena i baš se taj kadar traži. Nemamo neku određenu državu u kojoj bismo nastavile svoje obrazovanje, ali danas svi teže ka Njemačkoj. Zbog činjenice da je u Njemačkoj cijeli sistem mnogo uređeniji nego u BiH i da pruža dosta toga, od same podrške studentima i sigurnosti, vjerovatno bismo ostale tamo da živimo – rekle su doktorice dentalne medicine Samra Alić i Midheta Mukić.

Na jednom od štandova prezentovani su i projekti ERASMUS-a preko kojih je veliki broj studenata iz BiH do sada imao priliku studirati i usavršavati svoje znanje u inostranstvu.

- Planiram otići na studentsku razmjenu u Francusku, gdje sam već i bio. Uvjeti su odlični, dok je studentsko iskustvo bilo malo manjkavo. Mislim da naš fakultet mora obraćati malo više pažnje sa kojim fakultetima stupa u saradnju te da li se podudaraju planovi i programi jer kada sam se vratio iz Pariza, morao sam dosta ispita opet polagati, što je bilo stresno – kazao je student francuskog i italijanskog jezika i književnosti na UNSA Irfan Manđuka.

Kako su nam kazali studenti elektrotehnike, oni žele otići u inostranstvo studirati i usavršavati do sada stečeno znanje, ali s ciljem da se vrate u BiH kako bi radili na poboljšanju poslovnih prilika i postavljanju većeg standarda obrazovanja u njihovoj oblasti.

- Cilj nam je da usavršimo ono što smo već stekli u BiH i da to studiramo u inostranstvu jer su tamo bolje prilike. S obzirom na to da smo na trećoj godini studija, imamo oboje u planu da pronađemo negdje u inostranstvu program studija za drugi ciklus, kako bismo stekli novo iskustvo. To bi bila prilika da vidimo kako se negdje drugo radi, uči, da li možda negdje ima više prakse i na kraju krajeva to je prilika da dobijemo neko dodatno zananje i iskustvo, pa da se jednoga dana vratimo u BiH kako bismo radili na poboljšanju naše struke i poslovnih prilika. Japan je na najvišem nivou za našu struku, međutim ne znamo koliko je realno da će se naš odlazak tamo ostvariti, ali općenito smo zainteresovani za bilo koju državu s dobrim studijskim programom – rekli su nam Salko Vladavić i Asija Boračić, studenti Elektrotehničkog fakulteta u Sarajavu.

Sajam stipendija, 26.10.2022.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.