Srednje škole u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prihvatile su ponudu kantonalne Vlade o povećanju plaća za petnaest posto u naredne tri godine.

- Vlada je nakon protestne šetnje poslala sindikatima novu ponudu koja se sastoji od povećanja plaća od pet posto u januaru 2019. godine, pet posto u 2020. i pet posto u 2021. godini. Članovi sindikata održali su sastanke u školama i 23 škole su prihvatile ovu ponudu, a tri odbile - izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata srednjih škola HNK-a Josip Milić. 

Dodao je kako uposlenici po školama, koji su prihvatili ponudu, velikim dijelom nisu zadovoljni postignutim dogovorom, ali da smatraju kako je ovo maksimum koji se mogao postići u trenutnim okolnostima. Po njegovim riječima, ostali zahtjevi sindikata većinom su zadovoljeni.

Porodiljske naknade vraćene su na 100 posto, donesena je odluka da će isplata tužbi iz 2013. biti do kraja septembra, konkursi će biti raspisani iduće ili ove sedmice, a Vlada će biti otvorena maksimalno za zbrinjavanje tehnološkoga viška.

Milić je podsjetio kako su uposlenici srednjih škola prvobitno tražili povećanje od sedam posto prve godine, što im nije udovoljeno.  Međutim, naglasio je, "procijenili smo da bi ulazak u generalni štrajk zbog dvadeset maraka napravio veću štetu nego korist". 

Sindikati smatraju da Vlada nije uzela u razmatranje rast troškova života posljednjih deset godina jer plaće za to vrijeme nisu rasle.

Na konferenciji je također izraženo nezadovoljstvo radom drugih sindikata, posebno osnovnih škola, koje su, kako je rečeno, prihvaćanjem prve ponude Vlade, Sindikatu srednjih škola onemogućili veća potraživanja.