Na području Mostara, u 19 srednjih škola, u prve razrede upisano je 1.189 učenika. No, iako većina škola muku muči s manjkom učenika, Srednja građevinska škola nema tih problema. U prve razrede upisan je čak 81 učenik, a mogu se pohvaliti i tim da su nakon 12 godina upisali i učenike na zanatska zanimanja.

Srednja građevinska škola je ove godine, kako bi privukla đake da upišu zanatska zanimanja, ponudila mjesečnu stipendiju od 200 KM. Poticajna mjera je urodila plodom i za zanate je apliciralo 14 đaka, a svi su odabrali smjer keramičar-teracer. Tako se spomenuta škola može pohvaliti s pet odjeljenja, od kojih je jedno kompletno zanatsko.

Danas je potpisan prvi ugovor o stipendiranju praktične nastava između preduzeća Libela d.o.o., koju zastupa Mahmut Trčalo, direktorice škole Sanele Mesihović i oca učenika Ejuba Derviškadića. Ugovor obavezuje učenika da u toku prvog razreda jedan dan sedmično provodi na praktičnoj nastavi u pogonima preduzeća.

U drugom razredu učenik će biti obavezan na praksi provoditi dva dana sedmično, a u trećem razredu tri dana sedmično. Na ovaj način učenik će po završetku školovanja biti apsolutno spreman odgovoriti na visoke zahtjeve tržišta i imat će zagarantovano radno mjesto. Naravno, sve pod uvjetom da bude poštovao uvjete navedene u ugovoru i da savlada sve što se od njega očekuje.

Derviškadić i Mesihović izrazili su ogromno zadovoljstvo i zahvalnost vlasnicima privrednih subjekata zbog njihove spremnosti da podrže ovaj projekat.

Stipendije su obezbijedile građevinske kompanije: HP Investing, Amitea, Gradnja, Memić Dekor, Libela, Građevinar Fajić iz Mostara te kompanija Babić d.o.o. Jablanica.